Ta letos znaša 300 evrov, občina Brežice pa ob navedeni denarni pomoči starše ob rojstvu otroka obdari še z vrednostnim bonom za nakup medovitega drevesa po izbiri. S tem želijo spodbujati zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane, ohranjanja okolja in čebel.

Starši na Brežiškem ob rojstvu otroka letos namesto dozdajšnjih 250 prejmejo 300 evrov občinske pomoči, lani pa so ob 200 porodih razdelili za skupaj 50.000 evrov tovrstne pomoči, so sporočili z brežiške občine.

Skladno z občinskim odlokom o socialno-varstveni pomoči iz proračuna Občine Brežice imajo pravico do pomoči ob rojstvu otroka starši, katerih novorojenec in vsaj eden od staršev sta slovenska državljana, in pa starši z dovoljenjem za stalno prebivanje v Sloveniji, ki imajo na dan rojstva otroka stalno prebivališče v Občini Brežice.

Staršem, ki so od začetka leta do uveljavitve sklepa o povišanju pomoči ob rojstvu otroka že prejeli denarno pomoč v lanskem znesku 250 evrov, bodo izplačali razliko, so dodali.

Na brežiški občini so dodali, da sicer ta poleg nalog, ki jih za občane opravljajo občina in njeni javni zavodi, skrbi tudi za različne oblike pomoči občanom vseh starosti.

Poleg enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka občina proračunska sredstva namenja tudi za plačilo razlike med plačilom staršev in ceno programa otroškega vrtca, za kar letno nameni nekaj več 3,5 milijona evrov. Poskrbi tudi za prevoze osnovnošolskih otrok in sodeluje pri socialnem varstvu starejših oz. pri poravnavanju oskrbnine v zavodih, pri programu brezplačnih prevozov za starejše Sopotnik, e-oskrbi starejših in oskrbi starejših na domu.

Občina sodeluje tudi pri socialnem varstvu materialno ogroženih oz. pri pomoči na domu in enkratni denarni pomoči, subvencionira neprofitne stanovanjske najemnine in v okviru posavske štipendijske sheme zagotavlja denar za štipendije, so še sporočili z brežiške občine.

V porodnišnici Splošne bolnišnice Brežice so sicer lani opravili 470 porodov oz. enako število kot predlani, so v bolnišnici navedli za STA.