"Statistični podatki kažejo, da je vedno več ljudi s čezmerno telesno težo tako po svetu kot tudi pri nas. Zato je program družinska obravnava za zdrav življenjski slog vodena pod okriljem pediatra, ki se bo poglobljeno ukvarjal s čezmerno hranjenimi otroki in njihovimi družinami," je povedal vodja centra za krepitev zdravja ZD Ptuj Uroš Železnik.

Program zajema 12 skupinskih srečanj, individualne posvete pri pediatru, kontrolne preglede in psihološko podporo pri ohranjanju zdravega življenjskega sloga.

"Delavnice vodi nosilec družinske obravnave za zdrav življenjski slog, pediater," je pojasnil Železnik. Pri obravnavah sodelujejo tudi drugi zdravstveni delavci in sodelavci, kot so diplomirana medicinska sestra, kineziolog, dietetik in psiholog.

Program je namenjen otrokom četrtega in šestega razreda osnovnih šol, pri katerih so na sistematskih oziroma preventivnih pregledih ugotovili čezmerno telesno maso in slabšo telesno zmogljivost, je dodal.

V centru poudarjajo, da je zelo pogost vzrok za debelost otrok nezdrav življenjski slog, torej premalo telesne dejavnosti in preveč zaužitih kalorij. V nekaterih primerih imajo pomembno vlogo pri čezmerni telesni teži tudi genetski in hormonski dejavniki.

Še posebej je skrb vzbujajoče, ker odvečni kilogrami pogosto vodijo v zdravstvene težave, ki so v preteklosti veljale za težave odraslih: v sladkorno bolezen, visok krvni tlak, visok holesterol. Zato delavnice izvaja širša ekipa strokovnjakov.

Center za krepitev zdravja Ptuj je svojo dejavnost začel izvajati 1. septembra lani. Pokriva vse občine Spodnjega Podravja. Delavnice so brezplačne.

"Delavnice so dobro obiskane, res pa je, da se je treba truditi za vsakega posameznika. Želimo si, da bi nam vsi programi in delavnice potekali tako kot do zdaj in da bomo imeli čim več obiska. Veliko je dela v lokalni skupnosti, ogromno je tudi individualnih posvetov," je še povedal Železnik. Dodal je, da so veseli vseh, ki jih povabijo v svoje organizacije, tako med tednom kot ob koncih tedna.

Spomnil je, da se lahko ljudje v osnovne delavnice vključujejo brez napotitve, za določene delavnice pa potrebujejo napotitev osebnega zdravnika ali diplomirane medicinske sestre iz referenčne ambulante.