Kot je ob tem povedal župan Peter Dermol, si tudi s tem projektom mesto utrjuje pot do zelene prihodnosti.

Velenjska občina že izvaja trajnostne projekte za zmanjšanje okoljskega odtisa in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev. Trenutno so del projekta Misije 100 podnebno nevtralnih mest in nosilci naziva Evropski zeleni list za leto 2024. Kot je poudaril župan, je njihov cilj do leta 2030 postati podnebno nevtralno mesto, kar pomeni korak naprej od ogljično nevtralnega mesta.

Dvoletni pilotni projekt UP-SCALE, ki ga izvajajo, testira inovativne pristope za razogljičenje mest. Del tega projekta je tudi danes odprta podnebno-energetska pisarna, v kateri bodo po besedah Dermola nudili strokovna svetovanja o zmanjšanju porabe energije, energetskih sanacijah objektov in o uporabi obnovljivih virov energije, ob tem pa bodo organizirali delavnice, predavanja in različne dogodke, s katerimi bodo ozaveščali in izobraževali javnost.

Pisarna bo občanom za zdaj na voljo ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9. in 12. uro, ob torkih in četrtkih pa med 14. in 17. uro, morda pa bodo jeseni delovni čas še nekoliko podaljšali.

Velenjčane razburjajo stroški ogrevanja. Foto: RTV Slovenija
Velenjčane razburjajo stroški ogrevanja. Foto: RTV Slovenija

Sicer pa je v mestu objavljen tudi prvi razpis, ki občanom namenja 40.000 evrov za nakup termostatskih ventilov. Novega bodo po besedah župana objavili takoj, ko bodo od Eko sklada dobili zagotovila, da lahko njihova sredstva kombinirajo še z drugimi javnimi sredstvi. Ta bo namenjen tudi drugim ukrepom, med drugim energetskim sanacijam in podobno.

"Pridobili smo že 1,9 milijona evrov dodatnih sredstev iz projekta Elena, zanje pa bomo jeseni pripravili poseben razpis, namenjen pripravi projektne dokumentacije za energetske sanacije javnih in drugih stavb," je dejal Dermol.

Po besedah direktorja velenjske mestne uprave Iztoka Morija je vgradnja termostatskih ventilov najcenejši in najhitrejši način znižanja porabe toplotne energije, zato so prvi javni razpis namenili prav tovrstnim investicijam.

Na razpis se lahko prijavi vsaka fizična oseba, ki je priklopljena na daljinski sistem ogrevanja in ga dejansko tudi uporablja, pri čemer ji bodo pokrili do polovice priznanih strokov naložbe oziroma največ 40 evrov na posamezno grelno telo. "Razpis je odprt do 8. avgusta, merilo za dodelitev pa je – kdor prej pride – vse do dokončne porabe sredstev," je pojasnil Mori.

Pri pripravi ukrepov za učinkovitejši sistem daljinskega ogrevanja sodeluje tudi Komunalno podjetje Velenje. Kot je povedal direktor Gašper Škarja, so letos zaradi ugodnega nakupa emisijskih kuponov s 1. februarjem ceno toplotne energije znižali za šest odstotkov, podobno pa pričakujejo tudi v prihodnje.

"Naredili smo tudi številne analize porabe toplotne energije v zadnjih treh letih pri primerljivih porabnikih. Občane zato pozivam, naj se oglasijo v pisarni in tudi na sedežu komunale, kjer bodo prejeli primerne informacije o tem, kaj lahko še storijo za zmanjšanje porabe," je dodal Škarja.