Skrbniki vodovodnega sistema, torej Komunala Idrija, so črpalko odpeljali na servis, medtem pa morajo vodo v Godovič, Medvedje Brdo in Žibrše dovažati gasilci.

Direktorica Komunale Idrija Brigita Šen Kreže je povedala, da je bila črpalka tako iztrošena, da popravilo ni mogoče. Dobili so že ponudbo za novo črpalko, a dobava tovrstnega blaga traja precej dolgo. Prebivalcem tako trenutno vodo dovažajo z gasilskimi cisternami, kar pa je precej naporno in zamudno za tamkajšnje prostovoljne gasilce.

"Preigravamo različne možnosti, pomembno pa je, da ima črpalka podobne karakteristike, da jo bodo lahko kar se da hitro namestili," je povedala Krežetova.

Ker je količina vode, ki jo lahko dnevno dostavijo gasilci, omejena, na Komunali Idrija pozivajo vse uporabnike vode na tem območju, naj z njo ravnajo varčno. "Trenutno nimamo druge možnosti, zato prosimo, naj vodo uporabljajo res le za najnujnejše, in ne za pranje vozil ter druge nenujne potrebe," je še opozorila.

S podobnimi težavami se spopadajo tudi na logaški komunali. Tudi na vodovodnem sistemu Medvedje Brdo, ki napaja naselja Medvedje Brdo, Rovtarske Žibrše ter del Petkovca in Rovt, je namreč odpovedala glavna črpalka. Tudi uporabnike vode na tem vodovodnem sistemu že več dni opozarjajo na skrajno varčno uporabo vode. Omejitev tako na obeh omenjenih območjih velja do preklica.