S preimenovanjem ulice je odpravljena ustavna neskladnost, saj je ime Titova cesta protiustavno, pojasnjuje Leljak.

Obvestilo o nedopustnosti referenduma je objavljeno na spletni strani občine, kjer tudi piše, da je nanj dovoljena tožba na upravno sodišče.

Franc Vukajč, ki je v imenu Enotnih za občino Radenci 13. julija predal zahtevo 288 občanov za razpis referendum na sedežu občine, je za STA potrdil, da se bodo pritožili na upravno sodišče, glede na razplet pa po potrebi tudi na ustavno. "Leljak spet na veliko zavaja, ravno to, kar pripisuje nam, da so naša dejanja neskladna z ustavo, zakoni, resolucijami Evropskega parlamenta, ravno to dela sam," je še povedal Vukajč.

V razlagi obvestila piše, da Občina Radenci prereka navedbo pobudnika, ki trdi, da je župan prezrl pravni interes občanov oziroma stanovalcev ulice, ker navedenega dejstva ni posredoval občinskemu svetu, temveč je na sejo posredoval zgolj mnenje dvočlanske komisije. Od občine imenovana tričlanska komisija je postopek vodila v skladu z zakonodajo, se opredelila do pripomb, z zapisnikom je bila seznanjena širša javnost, občinski svet je odlok brez pripomb potrdil.

"Župan pri odločanju o pobudi ne sme presojati, ali je pobuda v vsebinskem smislu utemeljena, razložena ipd., mora pa presoditi, ali je v takem neskladju z zakonom in ustavo, ki je ni mogoče odpraviti in kot taka nedopustna," nadalje piše v obvestilu. Ob tem dodaja opozorilo ustavnega sodišča, da se zakonodajni referendum ne sme uporabljati v protiustavne namene. Ker je ustavno sodišče v podobni zadevi odločilo, da je poimenovanje ulice Titova cesta neustavno, župan poudarja, da dejstvo, da se sporna ulica od leta 1979 imenuje Titova cesta, ne pomeni bistvene razlikovalne okoliščine, da bi bilo tovrstno poimenovanje skladno in dopustno.

Z referendumom vsem žrtvam sistema, ki ga je vodil Josip Broz Tito, povzročamo novo škodo, ponovno postajajo žrtev sistema in jim ponovno dajemo občutek krivice, pa tudi če so v tem času že krivice sodno ali kako drugače odpravljene materialno ali nematerialno. Referendum v tem primeru povzroča nove krivice in nove žrtve, k spremembam spomenikov in znamenj, ki poveličujejo totalitarne režime, pa nas pozivajo tudi resolucije Evropskega parlamenta, je še zapisano na spletni strani občine.

Ustavno sodišče je prejšnji odlok, s katerim je občinski svet preimenoval Titovo cesto, razveljavilo, ker je župan odlok razglasil pred potekom 15-dnevnega roka. Ta je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku, zato odlok ni bil zakonit. Občinski svet je nato odlok znova podprl, pri čemer je pet svetnikov sejo pred glasovanjem protestno zapustilo, preostalih osem je županov predlog podprlo.