Odprtje priključka Lukovica jug. Foto: Dars
Odprtje priključka Lukovica jug. Foto: Dars

Podlaga za ureditev priključka Lukovica jug predstavlja pismo o nameri za ureditev lokalnega uvoza in izvoza na avtocestnem prodajnem mestu Lukovica jug, ki sta ga novembra 2022 podpisala županja Vrankar in takratni član uprave Darsa Peter Gašperšič.

Kot so pojasnili na Darsu, se s preureditvijo ceste spreminja tudi funkcionalnost območja počivališča Lukovica jug, ki leži na štajerski avtocesti v smeri proti Celju. Zaradi zagotavljanja prometne varnosti je bilo treba preurediti obstoječe križišče na kraku izvoza z avtoceste, ki vodi do počivališča. Prav tako je bil zgrajen nov priključek Marche, prek katerega je mogoča vrnitev do Lukovice po dvosmerni cesti do preurejenega križišča.

Nov priključek je namenjen osebnim vozilom in manjšim tovornim vozilom.

Vrednost gradbenih del preureditve povratne ceste na priključku je po podatkih Darsa, ki je bil investitor projekta, znašala 310.000 evrov brez davka.

"Preureditev te povratne ceste pomeni lažji in varnejši dostop do storitev Petrolovega bencinskega servisa, do bankomata, do gostinskih storitev Marcheja. Prav tako ta pridobitev pomeni tudi večjo prometno varnost za naše občane," je na današnji slovesnosti dejala županja Lukovice Olga Vrankar.

Pismo o nameri predvideva tudi ureditev dodatnih parkirnih površin

Vrankar je ob tem spomnila, da leta 2022 podpisano pismo o nameri predvideva tudi ureditev dodatnih parkirnih površin na počivališču Lukovica sever za tovorna vozila.

Čeprav so počitnice, na Darsu intenzivno delajo tudi pri tem projektu, je poudaril predsednik uprave Darsa David Skornšek. "Naš cilj je, da do konca letošnjega leta objavimo javno naročilo za izbor izvajalcev za širitev počivališča Lukovica sever. Tako bi lahko delati začeli že v prihodnjem letu," je dejal.

Zagotavljanje enostavnega in varnega dostopa do Petrolovih prodajnih mest je ključnega pomena, pa je poudaril član uprave Petrola Jože Smolič. Ob tem je napovedal, da bodo dejavnost na tem objektu še širili, kar bo za domačine pomenilo tudi neke dodatne storitve. "Današnji dogodek simbolizira naše trdno partnerstvo z Darsom in občino Lukovica," je dejal.