Občino Ankaran predstavlja grb z modrimi morskimi valovi in zeleno oljko, izza katere svetijo zlato rumeni žarki. Do odločitve občinskih svetnikov o izbiri občinskih simbolov je pripeljal odprt proces, v katerega so bili vključeni priznani strokovnjaki in širok krog občanov.

Na javni natečaj sredi lanskega leta je prispelo več kot 200 idejnih predlogov grba ter zastave, o katerih so se izrekli člani strokovne komisije, predstavniki lokalnih društev ter številni občani.

Občino Ankaran predstavlja grb z modrimi morskimi valovi in zeleno oljko, izza katere svetijo zlato rumeni žarki. Foto: Občina Ankaran
Občino Ankaran predstavlja grb z modrimi morskimi valovi in zeleno oljko, izza katere svetijo zlato rumeni žarki. Foto: Občina Ankaran

Z odprtim javnim natečajem in množičnim odzivom občanov, ki so sodelovali tako pri oddaji idej kot pri glasovanju o njihovem izboru, je občina pridobila stvaren vpogled v vrednote in simbole, v katerih se občani najbolj prepoznajo. Kot se je izkazalo, so ti simboli izrazito obmorski: morje, sredozemska narava z oljko v ospredju ter svetilnik.

Ankaran ima tudi novo občinsko zastavo Foto: Občina Ankaran
Ankaran ima tudi novo občinsko zastavo Foto: Občina Ankaran

Na podlagi izluščenih simbolnih vsebin je novi grb in zastavo po heraldičnih pravilih oblikoval Franko Barut, avtor več občinskih simbolov in podob. Novi grb Občine Ankaran sestavljajo kipeči valovi, ki ponazarjajo tesno povezanost kraja z morjem, izza zelene oljke žari svetloba svetilnika in kaže smer sožitja med ohranjeno obmorsko naravo, kulturno dediščino in ljudmi, po kateri stopa občina. Novi grb je nadomestil začasni simbol zelenega ščita.

Občinski praznik ob poletnem obratu

Ankarančani bodo letos prvič praznovali tudi svoj občinski praznik, in sicer 21. junija, na dan, ko je občinski svet potrdil sklep o ustanovitvi Krajinskega parka Debeli rtič.

Datum občinskega praznika sovpada z začetkom koledarskega poletja in spominja tudi na odločitev ustavnega sodišča, s katero je bila le nekaj dni prej ustanovljena Občina Ankaran, je še navedeno v sporočilu za javnost.