Hotel Aquapark Žusterna. Foto: Terme Čatež
Hotel Aquapark Žusterna. Foto: Terme Čatež

Kuharji in strežno osebje v teh dneh čakajo na vročitev odpovedi, saj se ukinja enota gostinstva. V Termah so jim ponudili delo na Čatežu. Kar je 200 kilometrov stran od doma, za najnižjo osnovno plačo, ki velja v panogi, kar je od 1000 do 1200 evrov bruto.

"Sindikati so lastnika pozvali, da še enkrat preuči možnosti za nadaljevanje dela oz. ponudi zaposlenim v primeru odpovedi nekaj več. To pomeni kakšno odpravnino več, ne vračanje regresa, če bodo prekinitve sledile pred iztekom koledarskega leta," je za Televizijo Slovenija povedala Irena Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Po ustvarjenih prihodkih in čistem dobičku sodeč, ki znaša več kot osem milijonov evrov, se zahteve sindikatov zdijo uresničljive.

Kot je povedal Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije, je njihov dobiček za 200 odstotkov višji kot preteklo leto. "Govorimo o delodajalcu, ki je velik dejavnik v dejavnosti gostinstva in turizma. Na tem mestu ga pozivamo, da pred pohlepom, pred kovanjem dobička tudi v letih 2024 in 2025 da prednost zaposlenim."

Sorodna novica Terme Čatež po dveh propadlih poskusih prodaje hotela Aquapark Žusterna zdaj v prenovo

Naložba je vredna šest milijonov evrov

V hotelu bodo namesto sob uredili apartmaje višje kategorije, naložba je vredna šest milijonov evrov, končali naj bi jo pred prihodnjo poletno sezono.

Na vprašanje, ali bodo apartmaji namenjeni prodaji, Televiziji Slovenija na Čatežu še niso odgovorili. Na Občini Koper pa pojasnjujejo, da je to območje v skladu z občinskim prostorskim načrtom namenjeno izključno turistični ponudbi.

V času gradbenih del bosta v Žusterni še naprej delovali recepcija in vzdrževalna služba, bo pa ves čas zaprt bazen, ki je zadnja leta odlično obiskan. Samo zunanjim obiskovalcem letno prodajo okoli 55 tisoč vstopnic.

Začela se je prenova kompleksa Aquapark Žusterna