Dela na oddajniku Beli Križ so se zavlekla. Foto: Matej Kolaković
Dela na oddajniku Beli Križ so se zavlekla. Foto: Matej Kolaković

Poslušalci, ki Radio Koper poslušajo na srednjih valovih, v zadnjem času pogosto opozarjajo, da še ne slišijo signala. Kot smo že obveščali javnost, je razlog to, da na Belem Križu prenavljajo stolp, na katerem je tudi srednjevalovni oddajnik. Med prenovo ni bilo mogoče zagotoviti nadomestnega oddajanja.

Po prvotnih napovedih bi morali dela že končati, vendar niso, priznava vodja Službe za oddajnike in zveze RTV Slovenija Miran Dolenec in napoveduje: "Po trenutno znanih dejstvih naj bi bil srednji val spet vzpostavljen nekako do konca meseca in bodo lahko poslušalci spet na star, preverjen način sprejemali programe Radia Koper."

Alternativa: poslušanje na ultrakratkih valovih
Do takrat je alternativa - tam, kjer je to mogoče - poslušanje na ultrakratkih valovih (FM-oddajanje): "Za poslušalce, ki živijo in poslušajo Radio Koper znotraj območja FM-pokrivanja, je to daleč najbolj priporočljiva alternativa. Za poslušalce zunaj države pa v tem trenutku pride v poštev samo internetni način."

Prav poslušalci iz Furlanije - Julijske krajine Radio Koper pogosto kličejo in sprašujejo, zakaj smo srednji val ukinili. Dolenec zagotavlja, da ga nismo ukinili:"Srednji val se ne ukinja, spet ga vzpostavljamo. Do preklica bo še vedno oddajal, čeprav se povsod po Evropi ukinja srednji val. Te odločitve pri nas, na RTV Slovenija, še nismo sprejeli, pa tudi glede na odzive poslušalcev se bo najbrž še oddajalo tudi na srednjem valu - če le obstaja poslušalstvo oziroma avditorij tudi za ta način sprejemanja."