Fištravčeva lista je imela po volitvah 17 svetnikov, zdaj jih ima le še peščico. Foto: BoBo
Fištravčeva lista je imela po volitvah 17 svetnikov, zdaj jih ima le še peščico. Foto: BoBo
LPR zbira podpise proti Fištravcu

Predsednik LPR-ja Stojan Auer je pojasnil, da se zaveda, da so glede na zakonodajo podpisi zgolj simboličnega pomena, a bodo vseeno kazalniki množičnega mnenja mariborske javnosti. Auer je ob tem še opozoril, da je stanje v Mariboru kritično, saj se skoraj nič od tistega, kar je župan obljubljal, doslej ni zgodilo.

"Največja javnomnenjska raziskava v mestu"
Da ljudje ne bi šli spet na cesto, so se v listi odločili pod geslom Raje podpis kot kocka zbirati podpise za začetek demokratičnega postopka za čimprejšnji odhod Fištravca, predvsem pa njegovih ljudi iz ozadja, ki so po Auerjevem mnenju še bolj problematični kot župan sam. "Gre za največjo javnomnenjsko raziskavo v mestu. Poleg stojnice smo ljudem omogočili oddajo podpisa tudi prek spleta. Županu bomo vsak teden izročili zbrane podpise in ga vprašali, koliko jih bo dovolj, da bo storil to, kar ljudstvo od njega pričakuje," je povedal prvi mož LPR-ja.

Hkrati z zahtevo za odstop župana zbirajo tudi podpise za razpustitev mestnega sveta, saj menijo, da njegova trenutna sestava ni optimalna, saj je vsaj polovica svetnikov v preteklosti že podpirala Fištravca in dvigovala roke za njegove neprave odločitve, a so nekateri med njimi tudi pod pritiskom javnosti spremenili svoje mnenje. Fištravčeva lista je imela 17 svetnikov in že samo množični izstopi iz nje po Auerjevih besedah dokazujejo, da župan ne opravlja svojih nalog.

Podpise bodo zbirali vsaj en mesec
O njihovi nameri za zbiranje podpisov so se pogovarjali tudi z drugimi svetniškimi skupinami, a kot je dejal Auer, je bilo zelo malo odziva. Podpise nameravajo zbirati vsaj mesec dni, če bo treba, pa bodo akcijo tudi podaljšali.

Fištravec o odstopu ne razmišlja
Fištravec je v odzivu dejal, da ne vidi razlogov za svoj odstop. Še več, pravi, da načrtuje nov mandat, ko se bodo pokazali rezultati sedanjega dela. Opozoril je, da je njegova mestna oblast ob prihodu naletela na veliko podedovanih težav in se dnevno spopada tudi s težkimi starimi grehi, kot so Aquasystem, Veolia, radarji, univerzijada in podobno. Zato morajo na eni strani najprej sanirati škodo iz preteklosti, na drugi pa počnejo stvari, ki so uperjene v prihodnost.

"Maribor potrebuje sodelovanje, kar je pokazala zadnja seja mestnega sveta, ko smo se vendarle dogovorili za dokončno saniranje Pohorja. Ne čudim se, da je do zbiranja podpisov prišlo ravno zdaj, ko je Auer ugotovil, da v mestnem svetu ni opozicije, ampak obstajajo svetniki, ki želijo konstruktivno pomagati pri razvoju mesta," je še dejal župan.

LPR zbira podpise proti Fištravcu