Bolnico Franjo vsako leto obišče več kot 20.000 ljudi. Foto: BoBo
Bolnico Franjo vsako leto obišče več kot 20.000 ljudi. Foto: BoBo

Ob tem je v Cerknem še vedno močno živ spomin na september leta 2007, ko se je voda odnesla lesene barake in uničila bolnišnico, to pa so nato v celoti obnovili.

Strmina nad sotesko, v kateri je bolnica Franja, pospešeno drsi v dolino. Veliko razmočeno pobočje se je od sanacije premaknilo že za meter in pol, kar je porušilo - po katastrofi septembra 2007 - zgrajen sistem odvodnjavanja.

"Voda ponovno zamaka v plazino, kar dejansko povzroča dodatno plazenje, in seveda to lahko povzroči tudi zaprtje samega vodotoka," je povedal župan Cerknega Jurij Kavčič.

Če zemlja s kamenjem in drevjem zapre to pregrado v soteski in se za njo nabere voda, se Franji ne piše nič dobrega. Kavčič ob tem opozarja, da "to tako rekoč pomeni ponovno veliko grožnjo in možnost, da se ponovno zgodi tragedija in poplavi oziroma Franjo odplavi ponovno iz soteske".

Sezona bi se morala začeti aprila
Bolnico Franjo si vsako leto ogleda nekaj več kot 20 tisoč obiskovalcev. Po zimskem premoru se že pripravljajo na začetek sezone v aprilu. Zadnje, kar si želijo, je, da bi se ponovila uničujoča povodenj. Milojka Magajne, vodja Cerkljanskega muzeja, je povedala: "To je bilo uničenje, Franje ni bilo več. Upam, da ta grožnja ni res tako velika v tem trenutku."

Takoj ko bo vreme dopuščalo, občina Cerkno napoveduje obnovo sistema odvodnjavanja, najprej morajo preusmeriti hudourniško vodo, da se plazina, ki drsi proti soteski, vsaj nekoliko umiri. Za to bodo namenili 35 tisoč evrov. Veliko jim lahko pomaga narava z nekaj suhimi pomladnimi meseci brez padavin.