Robert Jarkovič je novi kralj cvička. Foto: Goran Rovan
Robert Jarkovič je novi kralj cvička. Foto: Goran Rovan
Družina Jarkovič je velika pridelovalka vin. Foto: Goran Rovan
Jarkovičevi zagotavljajo, da kraljevskega cvička ne bo zmanjkalo. Foto: Goran Rovan
Okronali novega kralja cvička

Robert Jarkovič, vinogradnik iz znane vinogradniške družine Jarkovič iz Podbočja, je prvič postal kralj cvička. To najžlahtnejše priznanje vsakega pridelovalca si je prislužil s cvičkom, ki ga prideluje v Gadovi peči. Seveda pa to ni prvi naslov kralja, ki so ga osvojili v družini Jarkovič. Robertov brat Toni, ki ima vinograde na Zavodah nad Kostanjevico, je bil kralj cvička kar dvakrat, v letu 2000 in 2007, kralj cvička pa je bil leta 1998 tudi njegov stric Stane Jarkovič.

Novi kralj cvička, ki bo okronan na 41. tednu cvička, sodi med večje dolenjske pridelovalce vinskega posebneža in drugih vin. Sam se poklicno ukvarja z vinogradništvom, vinarstvom in trsničarstvom že 20 let in zatrjuje, da ima na zalogi dovolj cvička za promocijo skozi vse leto, in ne zgolj za osrednjo prireditev Cvičkarije. Za svoj cviček letnik 2012 je na letošnjem ocenjevanju dobil visoko oceno - 16,40. Sicer pa je bil že v preteklih letih kar dvakrat prvak te sorte in v ožjem izboru za kralja cvička. Robert Jarkovič je letos postal tudi kralj cvička Gadove peči na ocenjevanju Društva vinogradnic in vinogradnikov Gadova Peč in tako dobitnik prenosljivega velikega "gada".

Dobitnika najžlahtnejšega priznanja in novega kralja cvička za leto 2013 so takoj, ko je bilo ocenjevanje končano, v vinskem hramu Jarkovičevih v Gadovi Peči obiskali aktualni kralj cvička Franc Tomše in aktualna cvičkova princesa Tjaša Metelko, predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske s predsednikom Jožetom Žuro na čelu, predstavniki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto, Zavoda za turizem Novo mesto in člani Društva vinogradnikov Podbočje. Med njimi so bili tudi vsi člani družine Jarkovič, ki so se osvojenega priznanja zelo razveselili.

Letos so ocenili 1.028 vzorcev vin, med njimi 441 cvičkov
Na letošnjem ocenjevanje vin za 41. teden cvička, ki je potekalo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto, je 13 strokovnih komisij ocenilo kar 1.028 vzorcev vin, od tega je bilo 441 cvičkov, med njimi 50 kandidatov za kralja cvička. Po najnovejših pravilih mora imeti pridelovalec, ki se poteguje za naslov kralja cvička, na zalogi najmanj 1.500 litrov te žlahtne kapljice in odločbo za promet s tem vinom.

V letošnji super finale izbora za kralja cvička sta se tako poleg Jarkovičeve uvrstili še dve znani in veliki cvičkovi kleti - Pirc iz Velikega Trna in Martinčič iz Šentjerneja. Šampion letošnjega ocenjevanja je postal Franc Gunčar iz Društva vinogradnikov Veliki Trn, ki je za vino chardonnay suhi jagodni izbor letnika 2011 prejel oceno 19,50 točke, kar je bilo tudi najvišja ocena letošnjega in dosedanjih ocenjevanj nasploh.

Zaradi pozebe, toče in s tem povezanim manjšim pridelkom, so dolenjski vinogradniki iz 32. društev letos na ocenjevanje dali za petino manj vzorcev kot lani. Kljub temu je ocenjevanje za 41. teden cvička še vedno največje ocenjevanje vin v Sloveniji.

41. teden cvička bo letos potekal 3. in 4. maja pri Centru biotehnike in turizma Grm v Sevnem - Bajnofu pod Trško goro. Eden osrednji dogodkov letošnje Cvičkarije pa bo tudi 2. pohod po Slakovi poti, ko bodo na Trški gori odkrili spominski pomnik pokojnemu ljudskemu godcu in ambasadorju cvička Lojzetu Slaku.

Za MMC Goran Rovan

Okronali novega kralja cvička