Ob popotovanju po naši zahodni vinorodni deželi vam predstavijo tudi druge njihove zanimive zgodovinske ter etnološke značilnosti - in zanimanja za takšno spoznavanje naših krajev in ljudi je res veliko.
Turistično-informacijski center Nova Gorica je skupaj z osmimi turističnimi ponudniki iz Vipavske doline ter z družbo za avtobusni promet in turizem Avrigo na izletniški zemljevid Slovenije vpisal "veseli GOGO bus". Na gurmanski krožni poti, ki je novo doživetje tudi na Slovenskem, si je mogoče sedež zagotoviti z vinsko-kulinaričnim potnim listom. Maskota GOGO busa je junak Gosak Gogo, ki vas spremlja na vsej poti.
Zdaj osem ponudnikov, kmalu še več
Dejana Baša, vodja Turistične zveze – TIC Nova Gorica, je ob promociji GOGO busa povedala: "Okrajšava za GOriške GOstilne je ta naš veseli GOGO bus, ki vas bo popeljal po Vipavski in Goriški. V gostoljubnih vinskih kleteh, gostilnah, restavracijah in na turističnih kmetijah bodo naši gostje odslej še bolj brezskrbno okusili nove dobrote in žlahtna avtohtona slovenska vina, kot sta zelen in pinela. Veseli GOGO bus jih bo brezskrbno popeljal med vsemi odličnimi lokalnimi gostitelji, kjer bodo v zameno za degustacijski kupon iz vinsko kulinaričnega potnega lista uživali ob kozarčku vina ali ob slastnem krožniku hišnih specialitet. Veseli smo, da nam je uspelo povezati lokalne ponudnike v novo doživetje. Pravzaprav smo združili vse ključne deležnike goriškega turizma, vključno s prevoznikom, naša želja pa je, da bi se pridružile tudi vse slovenske turistične agencije in Veseli GOGO bus ponudile tako domačim kot tujim gostom." Zdaj se na krožni poti z GOGO busom ustavite pri osmih ponudnikih, v novogoriškem TIC-upa napovedujejo, da bo vmesnih postaj kmalu še več. Številne turistične kmetije, vinske domačije, restavracije se želijo vključiti.
Pohvalno je, da se v ta nov turistični krog želijo včlaniti tudi muzeji, kulturne ustanove, galerije na Goriškem in Vipavskem – tako da bo kulinarično-vinskim doživetjem kmalu dodana tudi kulturna nota ...
Ne pozabite na "potni list"
Vožnja z Veselim GOGO busom se začne ob izbrani uri odhoda, nato sledijo postojanke pri vsakem turističnem ponudniku na poti. Avtobus počaka, medtem ko gostje uživajo in jih po vsaki degustaciji odpelje naprej po poti novih doživetij Goriške in Vipavske. Vstopnica na zabavno vožnjo z avtobusom (ob najmanj 25 prijavljenih potnikih) je vinsko-kulinarični potni list. Ta poleg Avrigovega avtobusnega prevoza vključuje deset degustacijskih kuponov, ki jih je mogoče uporabiti za degustacije pri izbranih ponudnikih. Prve obiskovalce bo Veseli GOGO bus zapeljal 28. in 29. novembra.
Domača hrana in avtohtona vina
Promocijska vožnja GOGO busa je bila na martinovo, zato je bila ponudba na domačijah ubrana predvsem na za ta čas značilne jedi. Patricija Furlan iz Ošterije Furlan v Braniku: "Pripravili smo najprej ene take gosje sendvičke – kruh z oljčnim oljem, prekajene gosje prsi, domačo zelenjavo in pikantno pomarančno marmelado. Za drugo okrepčilo pa smo skuhali domače bučne njoke s klobaso in radičem." Vinar Davorin Colja iz Branika je prvim gostom GOGO busa najprej razkazal klet, zatem pa ponudil avtohtono pinelo in zatem celo paleto avtohtonih vipavskih vin. Takšna krožna avtobusna vožnja po Goriški in Vipavski je tudi njega razveselila: «Turistov imamo na naši domačiji že precej, vsako leto več. Ampak taka promocija pripomore k še večji prepoznavnosti naše doline, naših vin in drugih zanimivih stvari, ki jih imamo v naših krajih.« Ingrid Saksida iz Vinske hiša Saksida iz Zalošč: "To, da pripeljemo ljudi na naše kmetije, da jih pripeljemo k nam domov, je velik dosežek. Gostje na kraju samem vidijo, kako pridelujemo, vinarimo ... Na domačem dvorišču prodano vino in hrana pa sta zagotovo najbolj dobrodošla." Sebastijan Pintar iz Restavracije Mama na Ajševici pravi: "Takšno skupinsko spoznavanje naše ponudbe je zagotovo dober odskočni korak k temu, da se bodo zatem turisti tudi individualno vračali k nam."
Poseben poudarek na soški fronti
Če je bilo lansko leto predvsem v znamenju začetka prve svetovne vojne, se celo letošnje leto spominjamo začetka soške fronte. Ena od turističnih tržnih niš je tudi kuhinja na tej fronti. Vojaki 21 narodov in narodnosti, ki so se tu borili, so s seboj prinesli različne jedi. Goriški muzej je recepte vojaške hrane na soški fronti že pred časom zbral v zanimivi knjigi Slavice Plahuta. Ošterija Žogica iz Solkana pa jih po stoletju znova obuja. Nataša Šuligoj iz Ošterije Žogica: "V spomin in opomin na prvo vojno, na soško fronto, smo pri naši Ošteriji postavili pravo vojaško kantino, kuhamo v kotlu, postrežemo v vojaških menažkah. Vsi smo v uniformah – fantje v Oštariji so v vojaških, dekleta pa smo v uniformah medicinskih sester. Kuhamo vojaško hrano – tako čompe (krompir) s skuto v 'škrtocu', pa krompirjeve in zeljnate pogače ... Skratka – vzdušje v Oštariji je takšno kot v zaledju soške fronte." Goste turističnega GOGO busa pa člani solkanske Ošterije Žogica prestrežejo že na poti. Ustavijo bus, razdelijo vojaške sendviče, pregledajo "kulinaričn" potne liste. Dogajanje se začne torej že na avtobusu ...
Promocija se obrestuje
Dejana Baša, vodja Turistične zveze – TIC Nova Gorica, se zaveda, da se le z izvirno promocijo privabi več turistov: "Ja, moram reči, da največ turistov imamo še vedno iz italijanskega predela, vedno več pa jih prihaja tudi iz nemško govorečega, predvsem iz Avstrije in Bavarske." Črtomir Špacapan, direktor Regijske razvojne agencije za severno Primorsko: "To so tudi prvi začetki in-coming turizma, kajti mi smo imeli veliko agencij, ki so naše ljudi pošiljale samo v tujino ... S takšnimi akcijami jih vabimo na nova turistična doživetja doma!"
Ob novi ponudbi – veselem turističnem GOGO busu – so pripravili tudi novo turistično gradivo, zloženke, prospekte v več jezikih. Zanimivi so predlogi doživetij kot na primer: S kolesom od včeraj do danes - dvodnevna vodena zgodovinska in kulinarična tura po Goriškem, V srcu sončne Goriške - dvodnevno razvajanje na Trnovsko-Banjški planoti in v Vipavski dolini, Stoletje po vojni – čisti mir«, enodnevni izlet od Sabotina, Parka miru, do Svete gore, Kulinarično doživetje na Goriškem - tridnevno gurmansko raziskovanje Nove Gorice, Vipavske doline in Trnovsko-Banjške planote, »Aktivni športni oddih na Goriškem« - tridnevno adrenalinsko doživetje od pustolovskega parka ob Soči do spusta s padalom in »Romarski dan«, enodnevna umiritev na evropski Poti treh svetišč – od Svete gore na Skalnici do samostana Kostanjevica nad Novo Gorico in cerkve Marijinega vnebovzetja v Vitovljah. Turističnih izzivov Goriške in Vipavske je torej ogromno!
Mojca Dumančič, RTV Slovenija
Foto: Aljaž Sedovšek, Nea Culpa
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje