Italijanski konzulat v Kopru domuje od leta 1957. Se bo zdaj moral seliti? Foto: Generalni konzulat RI/arhiv
Italijanski konzulat v Kopru domuje od leta 1957. Se bo zdaj moral seliti? Foto: Generalni konzulat RI/arhiv
Iva Palmieri
Konzulka Iva Palmieri je bila presenečena, ko so jo s koprske občine obvestili, da najemne pogodbe za palačo, v kateri je sedež konzulata, ne nameravajo podaljšati. Foto: Generalni konzulat RI/arhiv
Italijanski konzulki ne bodo podaljšali najemne pogodbe

Zakaj so se na Mestni občini Koper tako odločili, ne vedo, pravi konzulka Iva Palmieri: "Novembra se izteče najemna pogodba, zato smo o tem občino obvestili že februarja in prosili za podaljšanje pogodbe. Pred dnevi smo dobili negativen odgovor z razlago, da ne nameravajo dati soglasja. Pisala sem že županu in prosila za konkretna pojasnila, vendar odgovora še nismo prejeli."

Na občini zadeve ne komentirajo, več bo znano po srečanju med koprskim županom Borisom Popovičem in podžupanom Albertom Scherianijem, predstavnikom italijanske narodne skupnosti. Iva Palmieri: "Upamo, da se bo zadeva lahko rešila na lokalni ravni, da se bo župan zavedal pomena odnosa s konzulatom, ki presega le odnose z neko ustanovo."

"V izogib nepotrebnim polemikam"
Zaplet spremljajo na italijanskem veleposlaništvu v Sloveniji in tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve RS. Občini so že poslali dopis, v katerem so poudarili specifičnost mednarodne ureditve na področju razmer za delovanje diplomatskih predstavništev in konzulatov. Predsednik italijanske unije Maurizio Tremul pričakuje, da bo konzulat ostal na sedanjem sedežu, "da bi rešili zadevo in se tako izognili nepotrebnim polemikam v času, ko so odnosi med državama in mešane komisije med Deželo Furlanijo - Julijsko krajino in Slovenijo zelo dobri. Torej menim, da bi morala biti ta skupna pot v znamenju sodelovanja, ne ovir".

Če dogovora med občino in konzulatom ne bo, bodo iskali drugo rešitev in primerno lokacijo v preostalih obalnih občinah, saj bi moral, po mnenju Tremula, konzulat ostati na tem območju. Za to so si prizadevali že pred leti, ko ga je v okviru varčevalnih ukrepov nameravala zapreti italijanska vlada.

Tjaša Lotrič, Radio Koper

Radijski prispevek:



Italijanski konzulki ne bodo podaljšali najemne pogodbe