Kokl ne želi vrniti skoraj 20.000 evrov, ki jih je dobil od ministrstva za neizpeljani projekt. Foto: MMC RTV SLO
Kokl ne želi vrniti skoraj 20.000 evrov, ki jih je dobil od ministrstva za neizpeljani projekt. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je sodba že avgusta lani postala pravnomočna in izvršljiva, lastnik podjetja Primorska.info, ki upravlja istoimenski spletni portal, Sebastjan Kokl ministrstvu za kulturo noče vrniti denarja. Zaradi tega je ministrstvo vložilo izvršbo. Vendar je bila ta neuspešna, ker je Kokl račun izpraznil.

Koklov portal z blokiranimi računi
Podjetje Primorska.info ima že tri mesece blokiran račun. Nanj se je "usedlo" ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je prek državnega pravobranilstva vložilo izvršbo.
Kokl se namreč očitno požvižga na že avgusta lani pravnomočno sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani, po kateri mora podjetje Primorska.info ministrstvu za kulturo vrniti 18.600 evrov. Ta denar je Koklovo podjetje leta 2009 dobilo na razpisu za pluralizacijo medijev, in sicer za projekt Fokus, ki pa ga nato ni nikoli izpeljalo.

Če ni, niti vojska ne more vzeti
"Državno pravobranilstvo je opravilo še poizvedbe glede morebitnega nepremičninskega premoženja podjetja, vendar smo dobili odgovor, da dolžnik nima v lasti nobenih nepremičnin," na naša vprašanja odgovarja Anita Drev, predstavnica za odnose z javnostmi pri državnem pravobranilstvu.
Zato so zdaj za "podatke o morebitnem premoženju dolžnika, na katerega bi bilo mogoče seči z izvršbo, in za podatke o njegovem poslovanju zaprosili tudi davčno upravo", aktivnosti uprave, da bi vendarle prišli do denarja, pojasnjuje Drevova in dodaja, da bodo na podlagi teh ugotovitev "preučili nadaljnje možne ukrepe in aktivnosti v skladu z zakonom o izvršbi in zavarovanju".

Poglobljeni članki, ki jih ni bilo
Projekt Fokus spletnega portala Primorska.info naj bi bil poglobljena tedenska rubrika z 52 raziskovalnimi članki, a jih na portalu nikoli niso ne napisali ne objavili. Ministrstvo za kulturo je nato poleti 2010 odstopilo od pogodbe in zahtevalo denar nazaj. Sebastjan Kokl pa jim je vztrajno odgovarjal, da so projekt Fokus izpeljali. Pravnomočna sodba je zdaj pokazala, da denar ni bil nikoli porabljen za projekt Fokus.

Kokl vpleten v še druge afere
Sebastjan Kokl ni samo lastnik Primorska.info. Je tudi direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem in nekdanji predsednik koprskega SD-ja. Zaradi številnih afer, v katere je vpleten, je kmalu po tem, ko so na vrata ŠOUP-a zaradi suma več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala potrkali kriminalisti, odstopil z mesta predsednika SD-ja.

Vse tiho je bilo
Kokl vprašanja TV Slovenija že dolgo ignorira. Prav tako se ne oglaša na telefon. Želeli smo ga namreč tudi vprašati, kako sploh deluje njegov portal, saj po javno dostopnih podatkih Primorska.info nima nobenega zaposlenega.
Prav tako nas je zanimalo, na kakšni pravni podlagi delo opravlja odgovorna urednica Helena Brec Loredan in kako dobiva plačo, glede na to, da ima podjetje prazen in blokiran račun, ter kako plačujejo najemnino za prostore uredništva. Helena Brec Loredan je sicer že preverjen Koklov kader, saj je prej delala pri njem na ŠOUP-u.
V zadnjem času na portalu objavljajo v glavnem agencijske novice, avtorskih člankov je malo, neobičajna pa se z zornega kota svobode izražanja zdijo taka ravnanja, kot je bilo nedavno, in sicer onemogočanje komentiranja pod novinarsko konferenco stranke SD, medtem ko je bilo denimo skoraj hkrati ob novici o smrti znanega obalnega kulturnika, komentiranje povsem prosto.

Eugenija Carl, TV Slovenija