Na šoli je nastal snemalni studio. Foto: Suzana Vahtarić
Na šoli je nastal snemalni studio. Foto: Suzana Vahtarić
Bizeljsko
Šolo je na podlagi bogatih kulturno-umetniških aktivnosti izbrala dr. Inge Breznik, svetovalka za glasbo na Zavodu RS za šolstvo. Foto: Suzana Vahtarić

Šolo je na podlagi bogatih kulturno-umetniških aktivnosti izbrala dr. Inge Breznik, svetovalka za glasbo na Zavodu RS za šolstvo. Poleg Bizeljskega so v prvem izboru sodelovale še šole iz Slovenj Gradca, Ptuja in Beltincev. Oddaja z Bizeljskega bo prvič na sporedu 22. julija na 1. programu RTV Slovenija.

"Oddaja je nastala na podlagi dobrega sodelovanja RTV Slovenija in Zavoda RS za šolstvo v okviru dogodka Zborovski bum, kjer smo posneli dogodek, na katerem je nastopilo pet tisoč otrok. Ideja o kakovosti programa šol in vrtcev, ki nastaja skozi leto, nam je bila tako blizu, da smo jo želeli pripeljati med širše občinstvo. Tako se je rodila ideja o oddaji Kje s' pa ti doma, da bi skozi oči otrok in učiteljev predstavili svoj kraj in regijo. Oddaja je namenjena otroški ustvarjalnosti, nastaja dalj časa na šoli, sodelujejo učitelji, učenci, povabijo goste iz lokalne skupnosti. Dejansko pokažejo svoje veselje in radost v kraju, kjer živijo," je dejala dr. Inge Breznik.

Šola je v telovadnici, ki je postala snemalni studio po idejni zasnovi Marije Antolovič in ob pomoči sodelavcev domače šole ter krajanov predstavila kraj in regijo. "V programu so sodelovali vsi učenci domače šole, voditeljica Suzana Vahtarić in številni gostje z avtorsko glasbo; glasbenika Izidor Žmavc ter Anton Jagodič, Moški pevski zbor Bizeljsko, ljudski pevci ter družini Zagmajster in Mihelin. O prelepem kraju v občini Brežice so prepevali ansambli Hervol, Pravi trije, Fru-Fru in Bizeljski fantje, ki so se po dvajsetih letih ponovno zbrali prav za snemanje oddaje," je povedal glasbeni pedagog Vilko Urek, ki je ob Ivanki Divjak in ravnateljici Metki Kržan zaslužen za scenarij oddaje, v katerem je bila rdeča nit pesem En hribček bom kupil. Dramske in glasbene točke so pripravili delavci OŠ Bizeljsko. Vezni člen med nastopajočimi in snemalno ekipo je bila učiteljica Tadea Vahčič, ki je odlično opravila svojo vlogo in bila deležna pohval celotne RTV ekipe.

"Projekt je bil zame zelo velik izziv in je nekako 30-letni rezime mojega dela, letos mineva 30 let, kar sem na OŠ Bizeljsko. Zelo me veseli, da sem lahko pokazal v oddaji različne zasedbe, glasbenike, inštrumentaliste, zlasti me veseli, da je pristopil kraj, in smo pokazali resnično Bizeljsko v vseh mogočih izvedbah in vseh mogočih skladbah. Skladbe so avtorske in tudi avtorji so bili prisotni, v enem primeru smo pridobili soglasje družine," je povedal Vilko Urek. "Želel sem, da bi pokazali, kaj smo in kaj delamo, saj smo glasbena šola in imamo veliko glasbenih projektov," je še povedal. Med temi so šolski ansambel Fru-Fru, ki je že v osmi zasedbi, postavili so 25-članski orkester in z gledališkim klubom učiteljice Barbare Zorko postavili tri gledališke predstave večjega formata. Odmevnejši sta bili muzikal Dolina spomina po literarni zasnovi domačina Jožeta Križančiča ter zgodba Peter in volk, ki so jo priredili v gledališko. V povprečju imajo v šolskem letu okoli 40 nastopov. Ob tem je Vilko Urek še dejal, da so bili pred tridesetimi leti na šoli štirje učenci, ki so igrali na glasbila, danes jih je 47, za kar gre zahvala tudi staršem, ki jih usmerjajo tudi v glasbeno izobrazbo.

Televizijski režiser Igor Ambrožič je v imenu cele ekipe regionalnega centra, ki je snemala na Bizeljskem, dejal, da imajo sicer izkušnje z delom z otroki, saj s predšolskimi otroki že skoraj 15 let snemajo revijo Ciciban poje in pleše. A ob tem dodal: "Letošnji projekt snemanja s šolami pa je prva tovrstna izkušnja. Tokrat smo se srečali s štirimi šolami, vsaka ima svoj koncept, gre za štiri različne prireditve in zahtevnost je temu primerna. Ampak otroci, ansambli, ta glasba in ves njihov vložen trud je takšna snov, da nas pritegne in se potrudimo, kolikor je možno."

Producent in vodja celotnega projekta Kje s' pa ti doma na RTV Janez Čebulj je dejal, da gre za popolnoma nove programske vsebine, za katere je Nadzorni svet RTV Slovenija odobril razvojna sredstva. Ob tem je dodal: "To je neke vrste Veseli tobogan v sliki, prireditev je narejena tako, da je primerna za radijsko in televizijsko predvajanje. Projekt je glede produkcijskih kapacitet izredno zahteven, kot da bi delali velik koncert."

Ravnateljica Metka Kržan je dejala, da je bilo snemanje zahteven projekt, tako organizacijsko kot finančno. Vsem se je zahvalila za sodelovanje in podporo in sklenila, da bo snemanje vsem ostalo dolgo v spominu.

Suzana Vahtarić, Radio Slovenija