Prehod bo zaprt zaradi obnove ceste. Foto: EPA
Prehod bo zaprt zaradi obnove ceste. Foto: EPA

Zaradi obnove ceste na hrvaški strani bo v januarju in februarju mejni prehod Sočerga zaprt. Na slovenski strani s tem ni seznanjen nihče izmed pristojnih.

Domačini v Sočergi so od sosedov na Hrvaškem slišali, da naj bi po novem letu za dalj časa zaprli mejni prehod. Obnavljali naj bi namreč še zadnjih 500 metrov ceste med Požanami in mejnim prehodom Sočerga. Tako družba Hrvaške ceste končuje prenovo ceste od Buzeta do slovenske meje. Na območju pred mejo bodo zaradi drsečega terena postavljali pilote, zato bo za promet popolnoma zaprt.

Vendar na naši strani niti ministrstvo za javno upravo niti direkcija za infrastrukturo o tem ne vesta nič. Tudi na policiji pravijo, da z namero o zaprtju niso seznanjeni. Predsednik Krajevne skupnosti Gračišče Peter Franca nam je povedal, da niti na koprski občini ne vedo nič o tem. Hrvaški mediji poročajo, da naj bi promet v času zapore preusmerili na maloobmejni prehod Rakitovec. Druga možnost, ki se omenja, pravi Franca, pa naj bi bila skozi naselja Mlini, Pisari in Šeki, a je skeptičen do obeh možnosti.

"Ne dovoljuje srečanja večjim vozilom, pa tudi ne vemo, v kakšnem stanju bo. Verjetno bo treba podpisati kakšno pogodbo ali kaj takšnega, da se bo ta cesta, če se jo bo uničilo, spravila v prvotno stanje. Skozi Rakitovec pa je težava tudi v Podpeči, ker je ozko. Tudi ta cesta je podobna. Mogoče je kaj boljša, ampak ne veliko," je dejal.

Če bi za nadomesten mejni prehod izbrali Rakitovec, bi morali podaljšati njegov urnik, saj ga zdaj zaprejo ob 22. uri, vendar naj bi Hrvaška še čakala na potrebna dovoljenja slovenske strani.

Nataša Ugrin Tomšič, Radio Koper