Prebivalci Šentilja opozarjajo na hrup z avtoceste. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Prebivalci Šentilja opozarjajo na hrup z avtoceste. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Od občine in DARS-a zahtevajo, da nemudoma začne z izvedbo projekta gradnje protihrupnih ograj ob avtocesti. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo izvedli protestno akcijo, s katero bodo avtocesto blokirali.

Nekaj deset krajanov, združenih v civilno pobudo, se je zbralo v središču Šentilja in s protestno akcijo opozorilo, da že od izgradnje avtoceste čakajo na protihrupno ograjo. Promet na avtocesti je po njihovo nevzdržen, poleg hrupa pa ogroža tudi njihovo zdravje.

"V prvi vrsti gre za hrup, v drugi za vibracije, v tretji za oporečnost kvalitete zraka," pravi ustanovitelj pobude Rok Pirc.

Župan je njihovim težavam najprej prisluhnil, vendar je vse skupaj ostalo le pri pogovoru.
"Župan se je izrekel, da bo pozval Dars, a ta se ni želel udejstvovati. Pozneje o županu v zvezi s to problematiko ni bilo ne duha ne sluha," je še dejal Pirc. Da gre za izredno obsežno težavo, ki vpliva na ogromno ljudi, civilna pobuda poskuša pokazati tudi z nabiranjem podpisov, ki so jih do zdaj zbrali že 400. Nezadovoljstvo krajanov pa je vse večje.

"V naši občini je življenje odlično, nihče pa ne sliši nas, ki živimo ob avtocesti. Že več kot 30 let," je dejala ena od prebivalk.

Podpornik civilne pobude pa poudarja, da po desetletjih čakanje, zgolj obljube niso več dovolj.
"Obljube so bile, da bo urejena dilatacija, da bodo vgradili kvalitetnejša okna, ves čas gre za sprenevedanje."

Krajani napovedujejo, da bodo zbrali 300 ljudi in avtocesto v opozorilo odločevalcem za pol ure zaprli. "Mislim, da je to edina možnost, s katero bomo premaknili Dars in politiko," je dejal soustanovitelj pobude Andrej Koren. Zaprtje avtoceste naj bi izpeljali še letos.