Foto: EPA
Foto: EPA

Ukrep vlade, ki je zamejila cene daljinskega ogrevanja, javnih bazenov ni zajel, stroški daljinskega ogrevanja, ki ga v Hrastniku zagotavlja Petrolova Toplarna, pa so z novim letom poleteli v nebo. "V decembru je bil račun malo manj kot 4 tisoč evrov, medtem ko smo za januar dobili stroške za skoraj 12 tisoč evrov," je za Radio Slovenija povedal direktor kulturno-rekreacijskega centra Hrastnik Miha Mirt.

Na letni ravni gre za dodatni strošek okrog 100 tisoč evrov, pri katerem še tako skrbno zmanjševanje stroškov pa tudi dvig vstopnine s prihodnjim mesecem, ne bosta veliko pomagala. V kulturno-rekreacijskem centru računajo na sodelovanje Petrola, ki je pred leti v sklopu javno-zasebnega partnerstva saniral objekt in ima zdaj do leta 2032 z občino sklenjeno koncesijsko pogodbo za ogrevanje. Tako iskanje alternative ogrevanja bazena trenutno ni mogoče.

Si pa vodstvo občine prizadeva, da bi bazen ostal odprt. "V tem bazenu plavajo otroci iz petih občin, 7300 otrok je lani tukaj plavalo. Mislim, da gre za bazen, ki ni zgolj občinskega pomena. Potrudili se bomo, da na različne načine zagotovimo obstoj tega bazena," je poudaril hrastniški župan Marko Funkl.

Župani nemestnih občin s podobnimi težavami so se že povezali in se dogovorili tudi za pogovor s pristojnim ministrom. Ne nazadnje gre za pomembne športne objekte v regijah, ki so temelj pridobivanja plavalnega znanja otrok in tudi delovanja plavalnih klubov.