Termalna riviera Lucija je strateški projekt celovite preobrazbe zdaj zanemarjenega prostora ob portoroški Marini in kanalu Fazan, poudarjajo njeni načrtovalci. Foto: Občina Piran
Termalna riviera Lucija je strateški projekt celovite preobrazbe zdaj zanemarjenega prostora ob portoroški Marini in kanalu Fazan, poudarjajo njeni načrtovalci. Foto: Občina Piran
Termalna riviera Lucija
Krajani se sprašujejo, ali je gradnja novega hotela, ob vseh obstoječih v Portorožu, upravičena, medtem ko sami že leta zaman pozivajo h gradnji olimpijskega plavalnega bazena. Foto: Občina Piran

Prebivalci Lucije načeloma ne nasprotujejo gradnji termalne riviere, za katero si že več let prizadeva portoroška Marina oziroma njena lastnica, družba Terme Čatež, vendar so na javni razpravi o načrtovanem vodnem parku s trinadstropnim hotelom od občinske uprave zahtevali, naj najprej izpolni obljube o ureditvi središča Lucije ter pred sprejetjem prostorskega akta zaščiti interese krajanov. Po drugi strani pa Terme Čatež zagotavljajo, da gre za konkurenčno naložbo, ki so jo prav zato tudi pripravljene uresničiti.

Termalna riviera Lucija je strateški projekt celovite preobrazbe zdaj zanemarjenega prostora ob portoroški Marini in kanalu Fazan, poudarjajo njeni načrtovalci. Krajanom zagotavljajo, da bo dostop do morja ostal odprt, obenem pa bo vodni park s hotelom odprl do 300 novih delovnih mest in oplemenitil turistično ponudbo piranske občine in sezono podaljšal na celo leto.

Krajani pa se sprašujejo, ali je gradnja novega hotela, ob vseh obstoječih v Portorožu, upravičena, medtem ko sami že leta zaman pozivajo h gradnji olimpijskega plavalnega bazena. Dušan Puh mlajši je povedal, da ga skrbi, zakaj "občinska uprava skozi rine v sistem služenja kapitalu, ki ga v bistvu ni".

Se občina urejanja obalnega pasu loteva celostno?
Občinski upravi očitajo, da se urejanja obalnega pasu ne loteva celostno. Najprej bi morali opredeliti vsebine od Pirana do Dragonje, pravi Irena Dolinšek: "Če hočemo od Pirana do Dragonje nekaj imeti, potem ne moremo reševati po mozaikih." Celosten prostorski razvoj obale je bil javnosti že predstavljen, odgovarjajo na občinski upravi, vendar naložbe lahko uresničujejo le na podlagi dejanskih možnosti. Vodja občinskega urada za okolje in prostor Manca Plazar je ob tem povedala, da skušajo najti kompromis. "Kaj bo dovolj dobro za občino, kaj bo še vedno dovolj dobro za občane in kaj bo tudi realno izvedljivo.

Krajani so prepričani, da od termalne riviere ne bodo imeli ničesar. Direktor Term Čatež Sebastjan Selan odgovarja, da so še vedno pripravljeni urediti tudi center Lucije in širiti Marino, ne glede na morebitnega novega lastnika. Na očitke, da ne ponujajo nič bistveno novega, pa pojasnjuje, da jih je Hrvaška že prehitela z dvema vodnima parkoma v neposredni bližini meje: "Če ne bi bilo potrebe, nihče ne bi tega gradil."

Krajevna skupnost Lucija pa med drugim pričakuje, da bo občina prostorske akte za termalno riviero in za center Lucije sprejemala hkrati ter da bo prevzela v upravljaje kanal Fazan, ki ga sedaj upravlja Marina.

Lea Širok, Radio Koper