Gre za popolnoma nov izdelek v pekarski branži, za robotski sestav za istočasno pripravo več ton kruhovega testa, za katerega so pridobili tudi mednarodni patentni certifikat. Foto: Mojca Dumančič
Gre za popolnoma nov izdelek v pekarski branži, za robotski sestav za istočasno pripravo več ton kruhovega testa, za katerega so pridobili tudi mednarodni patentni certifikat. Foto: Mojca Dumančič
Robomix
Prve tone kruhovega testa bo Gostolov Robomix zamesil v eni izmed osrednjih pekarn v Moskvi, primeren je namreč za srednje in velike pekarne, kakršnih pa v Sloveniji ni. Foto: Mojca Dumančič
Robomix
Anton Glešič, Matej Močnik in Edo Bizjak iz Gostolove ekipe, ki je ustvarila Robomix. Foto: Mojca Dumančič
Gostol Gopan predstavil Robomix

Gre za popolnoma nov izdelek v pekarski branži, za robotski sestav za istočasno pripravo več ton kruhovega testa, za katerega so pridobili tudi mednarodni patentni certifikat. Z Gostolovim robotom bo odslej lažje zamesiti kruh, pravzaprav ogromno kruha - od 400 kilogramov pa celo do pet ton na uro.

Robomix bo delo znatno olajšal predvsem pekom. Matej Močnik, član razvojne Gostolove ekipe, pravi: "Ja, seveda ... Pekom zdaj ne bo več treba premikati ali prenašati ogromnih in težkih kotlov, doziranje več sto kilogramov sestavin za kruhovo testo bo avtomatsko, prav tako bo avtomatsko uravnavanje vlažnosti in temperature testa. In to so ob nekaj tonah zmesi, ki sicer gredo vsako izmeno skozi pekove dlani, res najpomembnejši podatki."

Prve tone kruhovega testa bo Gostolov Robomix zamesil v eni izmed osrednjih pekarn v Moskvi, primeren je namreč za srednje in velike pekarne, kakršnih pa v Sloveniji ni. Tudi sicer Gostol–Gopan izvozi kar 95 odstotkov svoje pekarske opreme.

Učinkovitejši, zanesljivejši, vendar cenejši
Poleg vseh tehničnih prednosti je seveda za kupca izjemno pomembna cena. Matjaž Kompara, direktor Gostol–Gopana, je ob predstavitvi "pekarskega robota" v proizvodnih prostorih v Novi Gorici, povedal: "Naša rešitev je v primerjavi s podobnimi izdelki, ki pa tehničnih prednosti našega Robomixa vsekakor ne dosegajo, zagotovo za vsaj dvajset odstotkov bolj konkurenčna pri ceni."

Prodajne vrednosti direktor ni hotel razkriti. In katere so najpomembnejše tehnične prednosti? Edo Bizjak, član razvojne ekipe v Gostolu: "Ker porabniki povprašujejo predvsem po aromatičnih, okusnih in čim bolj trajnih pekovskih izdelkih, ki so z uporabo direktne metode priprave testa praktično nedosegljivi, se vse bolj uveljavlja indirektna metoda. Sestav Robomix je zato prvenstveno namenjen indirektni metodi priprave testa, omogočal pa bo pripravo test tudi po drugih tehnoloških postopkih. Ob prednostih pred konkurenčnimi rešitvami, kot so: regulacija temperature in vlažnosti predtesta in testa, uporabe poljubnih diagramov zamesa, uporabe po nazivni velikosti in obliki mešal različnih mešalnikov, poljubnem spreminjanju časov fermentacije predtesta in testa znotraj istega sestava, je treba poudariti še prihranek na potrebnem prostoru za namestitev sestava. Robomix zavzema s primerljivimi konkurenčnimi do 45 odstotkov manj prostora v pekarni. Vemo pa, da je vsak kvadratni meter v pekarni zlata vreden."

Anton Gleščič, ki je od samega začetka sodeloval pri projektu Robomix, je še dodal: "Projekt smo razvijali dve leti in pol. Saj veste, ko moraš priti z ničle do nečesa povsem novega, funkcionalnega, prepričljivega in kakovostnega, je to zahtevna naloga. Sploh pa - če hočemo s slovenskimi izdelki učinkovito prodreti na tuje trge, se moramo, žal še vedno, veliko bolj truditi."

Vlaganje v znanje
V Gostolu se zavedajo, da je edini impulz razvoja – vlaganje v znanje. Matjaž Kompara, direktor Gostol–Gopana, stavi na kombinacijo izkušenj svojih delavcev in prihoda mladih strokovnih moči: "Tudi štipendiste imamo. Pred kratkim smo enega zaposlili. Vsekakor računamo na prihodnje mlade potenciale, ki jih štipendiramo in ustrezno stimuliramo, tudi na ta način, da se že med študijem vključujejo v naše proizvodne in razvojne procese."

S takšno formulo si Gostol uspešno utira pot na mednarodne trge. Le pet odstotkov proda doma, vse ostalo izvozi. Največji kupec so države nekdanje Sovjetske zveze, vse bolj se širijo tudi na zahodne trge Evrope, pa tudi čez lužo, v ZDA. Kompara, ki Gostol–Gopan vodi leto dni, je ponosen na lanski prodor: "V letu 2013 smo dosegli enega izmed večjih uspehov na pomembnem evropskem trgu - v Belgiji, saj smo pridobili posel za dve avtomatizirani, fleksibilni liniji za peko kruha. Vrednost posla je štiri milijone evrov. Prav te dni obe liniji v popolnoma novi pekarni v Belgiji montiramo in kmalu bomo na njima spekli prve štruce oziroma hlebce kruha. Na vsaki izmed prodanih linij za ta belgijski posel je vgrajena po ena energijsko varčna peč dolžine več kot 40 metrov, kar je bil tudi velik logistični podvig. Pomemben uspeh je še prodor na ameriški trg, ko se je kupec po ogledu naše referenčne pekarne na Norveškem, odločil za nakup prav te naše pekarske linije. Prodajamo tudi v skandinavske države, Italijo in v države Arabskega polotoka. Skratka, nismo več odvisni le od ruskega trga, kot smo bili še pred nekaj leti."

S takšno formulo - znanje za razvoj, vlaganje v mlade strokovne kadre, iskanje novih trgov - se je Gostol-Gopan po hudi krizi torej uspešno dvignil. V pekarski branži v Evropi je znova eden vodilnih. Doma pa daje kruh dvesto delavcem.

Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Gostol Gopan predstavil Robomix