V Kopru bo kmalu s poslanim SMS-om mogoče tudi plačilo parkirnih abonmajev. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok
V Kopru bo kmalu s poslanim SMS-om mogoče tudi plačilo parkirnih abonmajev. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok

Tako v Kopru kot v Piranu poudarjajo, da so z uporabo sistema zadovoljni, saj je presegla pričakovanja. Vendar je SMS-parkirnina zdaj omogočena le tistim voznikom, ki imajo sklenjeno naročniško razmerje s katerim od slovenskih ponudnikov mobilnih storitev. V Kopru pa bo od prvega avgusta dosegljiva tudi za tujce. To bo omogočala nova mobilna aplikacija, ki jo je s partnerjem razvilo komunalno podjetje Marjetica Koper.

Na koprskih parkiriščih v upravljanju podjetja Marjetica so SMS-parkirnino uvedli lanskega junija. Število uporabnikov od takrat neprestano raste. V prvem mesecu so, denimo, vplačali dobrih 1600 parkirnin, letos junija pa že skoraj devet tisoč tristo. Najbolj priljubljena parkirišča so za Banko Koper, na Trgu Brolo, Ukmarjev trg, Zeleni park in za tržnico. Zanimiv je tudi podatek, da je en posamezni uporabnik v letu dni vplačal 619 parkirnin.

V Portorožu prvi mesec 680 SMS-parkirnin
Tudi v piranski občini ugotavljajo, da so domačini ta sistem, ki so ga uvedli aprila letos, dobro sprejeli. Direktor Okolja Alen Radojkovič: "Začeli smo testno v Luciji, nadaljevali v Seči, Strunjanu in Fiesi, glede na uspešnost pa smo sistem razširili tudi na Portorož."

Prav v Portorožu so prvi mesec našteli največ, skoraj 680 SMS-parkirnin, na vseh parkiriščih pa jih je bilo od aprila skupno vplačanih dobrih dva tisoč. Kljub priljubljenosti in enostavnosti uporabe je parkirnina s pametnimi telefoni za zdaj omogočena domačinom. Z avgustom pa jo bodo v Kopru lahko plačevali tudi tujci. Predstavnik Marjetice Vojko Rotar pojasnjuje, da so v ta namen razvili posebno parkirno aplikacijo: "Storitev smo razvili partnersko, stroškov za podjetje ni bilo."

Nova aplikacija bo poleg že vpeljanega podaljševanja parkirnine v Kopru omogočala še dodatne storitve, med drugim tudi plačilo parkirnih abonmajev. O SMS-parkirnini zdaj razmišljajo tudi v Izoli. Jeseni naj bi jo poskusno uvedli na parkirišču pri ladjedelnici.