Lani je Koper obiskalo 45 ladij s približno 60.000 potniki. Foto: Luka Koper
Lani je Koper obiskalo 45 ladij s približno 60.000 potniki. Foto: Luka Koper
Ladja v Luki Koper
V strukturi potnikov je največ Britancev. Foto: Luka Koper

Industrija križarjenj si je lani dodobra opomogla in tako je po svetovnih morjih križarilo že okoli 22 milijonov turistov. Napovedi za letos so obetavne in število naj bi se povečalo za dobrih pet odstotkov, torej za milijon potnikov.

Lani je Koper obiskalo 45 ladij s približno 60.000 potniki. Kako bo letos? Vodja potniškega terminala Bojan Babič napoveduje: "18. aprila pričakujemo ladjo Berlin, nadaljujemo 29. aprila z ladjo MSC Musica, obe ladji bosta prvič v Kopru. Sicer pa letos pričakujemo 50 prihodov potniških ladij in nekaj več kot 56.000 potnikov."

V strukturi potnikov je največ Britancev, saj večino prihodov predstavlja ladjar Thompson Cruises, ki obvladuje britanski trg. Po sejmu Cruise Shipping v ameriškem Miamiju pa vodja potniškega terminala v Kopru napoveduje uspešno sezono tudi za prihodnje leto: "Napovedi za naprej so res spodbudne. Vsi ladjarji, s katerimi sodelujemo, nam namenjajo kar svetlo prihodnost. Že v naslednjem letu se nam obeta kar veliko povečanje, mislim, da tudi za 40 odstotkov."
Koprski potniški terminal za zdaj dela samo za potnike v tranzitu. Želja pa je, da uredijo primerno infrastrukturo oziroma potniški terminal, s katerim bi Koper postal za nekatere ladjarje matično pristanišče, kjer bi potniki začeli in končali svoje potovanje. Idejni načrt je, potrebno dokumentacijo in dovoljenja še dopolnjujejo in terminal naj bi začeli graditi prihodnje leto.

Lado Bandelj, Radio Koper