V Krškem so postavili ekonovoletno jelko iz plastenk. Foto: Goran Rovan
V Krškem so postavili ekonovoletno jelko iz plastenk. Foto: Goran Rovan
Povsod po Posavju pripravljajo pester decembrski program. Foto: Goran Rovan
Silvestrovanje na prostem bodo pripravili v Brežicah in v Sevnici, medtem ko ga letos v Krškem ne bo. Foto: Goran Rovan

Za ekonovoletno jelko, ki so jo postavili v Krškem v obnovljenem delu starega mesta – Zatonu, so plastenke vse od oktobra zbirali varovanci Varstveno-delovnega centra Leskovec-Krško ter otroci iz vrtcev in osnovnih šol krške in kostanjeviške občine. Novoletno jelko velikanko sestavlja kar 1.500 plastenk, ki so seveda osvetljene in privabljajo številne ljudi, predvsem otroke, ki se ob njej seveda z veseljem fotografirajo.

Seveda se bo tudi v Posavju v teh decembrskih dneh zvrstilo polno dogodkov in prireditev. Še posebej pester novoletni program so pripravili v starem mestnem jedru Krškega, ki bo potekal vse do konca meseca. Tu se bodo na stojnicah predstavili tudi rokodelci. Na Hočevarjevem trgu so postavili drsališče, pripravili bodo različne delavnice, pravljične urice, predstavile se bodo domače kulturne skupine, na odru pa se bo predstavilo tudi več glasbenih gostov, vse od skupin Kolaž in Dan D do Čukov in domače skupine D'Palinka. Silvestrovanja na prostem v Krškem letos ne bo, bodo pa ga pripravili v Brežicah in Sevnici.

Vrsto prireditev ob veselem decembru pripravljajo tudi v drugih posavskih krajih. Tako bodo v občini Sevnica pripravili vrsto prireditev, združenih pod enotnim imenom Čudežni december. Zanje bo ves mesec skrbel Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica v sodelovanju z lokalnimi društvi. V Sevnici so se tako že prižgale praznične luči, pripravili so tradicionalni pohod v soju bakel z naslovom Z lučko na grad, zvrstile pa se bodo še številne prireditve za različne generacije na več lokacijah po mestu. Tako bo v Mladinskem centru Sevnica potekalo več delavnic z izdelavo namiznih aranžmajev, voščilnic in okraskov. Vrh prazničnega dogajanja, ki so ga poimenovali Čudežni december, pa bo 31. decembra, ko bo pred lokalom Central's organizirano silvestrovanje na prostem z ansamblom Nemir. Predtem pa bodo pripravili še silvestrovanje za najmlajše z Družinskim gledališčem Kolenc.

V Brežicah so med drugim že pripravili božično tržnico v brežiškem gradu, v viteški dvorani pa koncert klasične glasbe z likovnim doživetjem, ki so ga poimenovali Poglej glasbo, občuti barvo(Veu la musica, sent el colo). S svojo zimsko produkcijo se bo v Domu kulture predstavilo Plesno društvo Imani, Pihalni orkester Kapele bo v Termah Čatež pripravil svoj tradicionalni novoletni koncert, na Čatežu pa bodo izvedli še božični koncert, na katerem bo nastopilo več pevskih zborov in drugih glasbenih skupin iz brežiške občine. Tudi Brežičani bodo lahko silvestrovali na prostem, v mestnem središču bodo v novo leto vstopili ob glasbi, za katero bo poskrbel Vlado Pilja.

Za MMC Goran Rovan