V Mariboru se bodo volivci po letu in pol znova odpravili izbirat mestno oblast. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V Mariboru se bodo volivci po letu in pol znova odpravili izbirat mestno oblast. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Aktualni mariborski župan Andrej Fištravec, ki občino po odstopu Franca Kanglerja vodi šele leto in pol, se bo znova odpravil na volitve z neodvisno listo. Meni, da mu je v relativno kratkem času uspelo ustaviti številne slabe prakse iz preteklosti in zastaviti projekte za nova delovna mesta, zdaj pa je treba narediti še korak naprej.

V boj za županski položaj se podaja tudi Stranka Mira Cerarja, ki je za svojega kandidata izbrala nekdanjega direktorja mariborske bolnišnice Antona Kranjca. Prepričan je, da je z ustreznimi ukrepi v Mariboru mogoče stvari takoj preobrniti na bolje. V SMC-ju so imeli za župana Maribora evidentiranih deset kandidatov, za Kranjca pa so se po besedah predsednika lokalnega odbora Andreja Špenge odločili, ker je ekonomist, sanator in gospodarstvenik.

Mariborski SDS se je odločil, da še enkrat kot kandidata postavi Tomaža Kanclerja, arhitekta in nekdanjega podžupana v drugem nedokončanem mandatu Franca Kanglerja. Pravi, da njegov program ne ločuje med "našimi in vašimi", temveč gre za konkretne ideje na področju sobivanja, športa, kulture, zdravja, sociale in gospodarstva.

SD za župana Maribora predlaga vodjo svetniške skupine Metoda Dolinška. Najprej bi usposobil javno upravo, da bi se čutila kot del mesta, saniral občinske finance, spodbujal pa bo tudi lokalno prehrano v vrtcih in šolah.

Kandidat stranke NSi je Bernard Memon, ki je trenutno zaposlen na ministrstvu za obrambo. Za ključne cilje si je zadal krepitev lokalnega podjetništva, nižje položnice za storitve občinskih služb in oživitev mestnega jedra.

Še tretjič se bo na volitve kot županski kandidat podal tudi Stojan Auer s svojo Listo za pravičnost in razvoj. Po njegovih besedah zdaj ni čas za gradnjo gradov v oblakih in negospodarno trošenje javnih sredstev, ampak je čas, da vso svojo energijo in sredstva usmerijo v zagotavljanje koristi za vse občane Maribora in ne le za nekatere posameznike.

Svoja kandidata za mesto župana so izbrali tudi v Stranki slovenskega naroda, ki jo bo zastopal Franc Jesenek, in Županovi listi, ki ima edinega evidentiranega kandidata Željka Vogrina.

Spor zaradi imena
Okoli imena Županova lista se je vnel spor, saj je listo s tem imenom pred prejšnjimi lokalnimi volitvami 2010 ustanovil takratni župan Franc Kangler in z njo zmagal. Ko je bil Kangler po množičnih protestih prisiljen konec leta 2012 odstopiti z županskega položaja in izključen iz SLS-a, je njegova svetniška skupina razpadla na ločeni Županovo listo in SLS. Polemike okoli imena so se razplamtele v teh dneh, ko se stranke pripravljajo na nove volitve. V volilnem štabu zdajšnjega župana Fištravca menijo, da lahko takšno poimenovanje volivce zmede. Zato so pri Uradu RS za intelektualno lastnino sprožili postopek registracije znamke Županova lista. V Županovi listi pa menijo, da v njihovem imenu ni nič spornega, saj so v mestnem svetu že od 2010.