Kraj je povezan s šolo in šolstvom. Foto: Suzana Vahtarić
Kraj je povezan s šolo in šolstvom. Foto: Suzana Vahtarić
Uredniški odbor zbornika. Foto: Suzana Vahtarić

Visoki jubilej je OŠ Maksa Pleteršnika Pišece praznovala že decembra 2012, ko se je ob razstavi o zgodovini šolstva v kraju porodila zamisel o zborniku. Leto in pol pozneje so ga predstavili v bogati kulturni prireditvi. Tančico zgodovine so odkrivali skozi sprehod po Aleji pišeških šol, kjer so s petimi lesenimi skulpturami po zasnovi profesorice likovnega pouka Tanje Plevnik, zaznamovali kraje, kjer je od leta 1812 potekal pouk.

Zametki šolstva so se začeli v nekdanjem župnišču farne cerkve sv. Mihaela nad pišeškim mlinom, kjer stoji prva skulptura, do gradu, kjer je sočasno potekala grajska šola, središča, kjer je nekaj časa pouk potekal pri bogatejših družinah, do prve 'učilnice' iz leta 1865 in prve prave šole leta 1903. Zadnja skulptura je pred zdajšnjo šolo, ki je bila dograjena leta 2002 in nosi ime po rojaku, avtorju znamenitega nemško-slovenskega slovarja, katerega domačija je ohranjena v neposredni bližini.

Ravnateljica Nuška Ogorevc je ob izdaji zbornika povedala, da prikaže na enem mestu vse pomembne stvari in vse pomembnejše dogodke ter pomembno zbrano gradivo, kar je označila za veliko priznanje za šolo. Snovali so ga delavci šole, v imenu uredniškega odbora je David Križman dejal, da je zbornik namenjen današnjim in prihodnjim rodovom, da vidijo, kakšna je njihova zapuščina in kakšno bogato zgodovino ima ta šola.

Zbrane je nagovorila tudi Mira Podgoršek, ki je prišla na šolo pred 62 leti kot učiteljica, in leta 1977 za sedem let prevzela ravnateljstvo. Čestitke sta izrekla tudi Stanka Preskar, predstojnica novomeške enote Zavoda RS za šolstvo, ki je poudarila pomen ohranjanja domačega jezika ob znanju tujih, ter župan občine Brežice Ivan Molan.

Pri mlinu ob cerkvi sv. Mihaela se je svečanost začela, ob spominih na začetke šolstva v kraju, so s predstavniki Kozjanskega parka, v zavarovanem območju katerega so zasadili sadno drevo, saj je družina Moscon, ki je grad Pišece dobila leta 1820, v tako imenovani grajski šoli, ki je delovala celo sočasno s šolo v mežnariji, poučevala tudi o sadjarstvu in vinogradništvu.

Suzana Vahtarić, Radio Slovenija