Natančne analize vzroka za pogin rib še niso opravili, prve analize kažejo na fekalno onesnaženje. Foto: BoBo
Natančne analize vzroka za pogin rib še niso opravili, prve analize kažejo na fekalno onesnaženje. Foto: BoBo

Posledice, ki jih je težko povezati s točno določenim kmetom, če se dovolj hitro ne odvzamejo vzorci, so bile pričakovane. Kraško površje namreč ne dopušča napak. Velike količine pene, sluzaste skale in poginule ribe je v Pivki jami opazil sodelavec Inštituta za raziskovanje krasa Franjo Drole, ki je dejal, da gotovo ne gre za posledice običajnega gnojenja, saj morajo biti koncentracije zelo visoke, da nastopi takšno pomanjkanje kisika.

Postojnčani, ki so sicer vajeni gnojenja v okolici mesta, pravijo, da česa takega še niso doživeli. Danica Smrdu Martinčič opisuje, da je v preteklih dneh trpela zaradi glavobolov, sililo pa jo je tudi na bruhanje. Poskušala se je pritožiti na komunalno in zdravstveni inšpektorat, a so ji pojasnili, da za to niso pristojni. Pritoževali so se tudi v bolnišnici.

Pojasnila so iskali tudi številni turisti, ki so obiskali Postojnsko jamo, predsednik uprave Marjan Batagelj ob tem poudarja, da se je resnično treba vprašati, kdo je odgovoren za to onesnaženje. "Govorimo o reki Pivki, kjer živi človeška ribica, ki potrebuje čisto vodo. Če ne bomo za to skrbeli, potem bomo ostali tudi brez človeške ribice."

Zaradi suma na fekalno onesnaženje so še posebej pozorni tudi v podjetju Kovod, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bi onesnaženje prodrlo tudi v pitno vodo. Irena Sušelj Šajn pravi, da razloga za preplah ni, vendar pristojne inšpekcije poziva, da so bolj pozorne na gnojenje.

Glede na to, da smo iz podobnih zgodb vajeni, da inšpekcijske službe pristojnosti prelagajo druga na drugo, lahko pričakujemo, da krivca tudi tokrat ne bomo našli.

Fekalije dušile Postojnčane, pristojni pa nič
Fekalije dušile Postojnčane, pristojni pa nič