Prforcenhaus ima svojo valuto, prezidij, kanonika, vojsko in celo svojo godbo. Foto: Goran Rovan
Prforcenhaus ima svojo valuto, prezidij, kanonika, vojsko in celo svojo godbo. Foto: Goran Rovan
Novi predsednik je postal Toni Bizjak. Foto: Goran Rovan
Občni zbor kostanjeviške pustne vlade je prava paša za oči in ušesa. Foto: Goran Rovan
Predsednik Profercenhausa ima samo enoletni mandat. Na sliki dosedanji predsedniki. Foto: Goran Rovan
Šelmarija v Kostanjevici na Krki

V Kostanjevici na Krki ostajajo zvesti svoji tradiciji in tako bo prihodnje leto minilo že 160 let, tako vsaj pravijo pisni viri, odkar v dolenjskih Benetkah pripravljajo pustno rajanje, ki so ga poimenovali Šelmarija. Gre za pogansko izročilo, ki so ga priredili za mestne potrebe – Kostanjevica je namreč najmanjše slovensko mesto, ko oblast prevzame Prforcenhaus. V prevodu naj bi to pomenilo hiša norcev in temu – norenju - je v celoti posvečena kostanjeviška Šelma.

V pustnem času se v Turistični kraljevini Kostanjevica Kostanjevičani pozdravljajo z »Vesele praznike«, imajo svojo vojsko - purgergardo, denarno enoto - kostanj, s katerim lahko v času pusta plačujejo po gostilnah, pa tudi svojo pustno vlado - Prforcenhaus. Na čelu Šelmarije je vedno Oče Šelme, ki mora biti prej predsednik. Od leta 1986 je to Tine Hodnik. V pustni vladi pa imajo poleg prezidija tudi kanonika, zadnja leta je to Andrej Kerin - Kičo, mestnega sodnika, ki ga po resničnem liku Milana Herakoviča uspešno upodablja Željko Koljančič, guvernerja banke, to funkcijo že vrsto let opravlja Brane Čuk, svojo pleh musko, ki jo vodi Matjaž Krhin - Hini in seveda druge pustne like, kostanjeviško gospodo, konjenico in druge.

Šelmarija, ki jo zadnja leta pripravlja Etnološko društvo Prforcenhaus, se začne že precej pred pustom. Najprej na degustaciji v Kmečkem hramu izberejo uradno vino Šelmarije – cviček, odprejo ambasado v Šentjerneju, se udeležijo pustovanja v Markovcih, potem pa se začne v nedeljo zares. Najprej z budnico, potem pa z oklicem kurenta in veliko pustno povorko po mestnih ulicah. Nadaljujejo v ponedeljek z baklado in občnim zborom Prforcenhausa, v torek pripravijo gonjenje medveda ter oranje in sejanje po mestnih ulicah, ki se konča s promenadnim koncertom Pustne godbe. V sredo pa kurenta pokopljejo, tako da ga po obisku vseh gostiln na mostu zažgejo in krsto vržejo v reko Krko. Seveda vse to končajo na veseli sedmini.

Občni zbor Prforcenhausa je satirični kabaret
Vrhunec kostanjeviške Šelmarije pa je zagotovo ponedeljkov občni zbor Prforcenhausa. Tega so zadnja leta zaradi množice firbcev v kulturnem domu pripravili kar po dvakrat, zdaj ko so jim kulturni dom porušili, pa že drugi leto le enkrat, in to v polni dvorani telovadnice pri kostanjeviški osnovni šoli. Na občnem zboru, ki je nekakšna kabaretno-satirična prireditev, polna humorističnih skečev, plesa in glasbe, seveda temeljito obdelajo vse, kar se je v preteklem letu pomembnega zgodilo v Turistični kraljevini Kostanjevica in pred javnostjo operejo umazano perilo.

Kot je v izjavi za RTV Slovenija povedal mestni sodnik, so imeli letos veliko dela. Željko Koljančič je to v svojem slogu opisal takole: "Žehta je bla, razumeš ti mene, bogata, ne. Sej veste, ne, Kostajnučani ga čez cel let serjejo. Mamo tud svetnike ene, ka vejo zakaj se gre, eni nč ne vejo, eni so čist zmedeni, eni nas zmerjajo z Butalci, ne, tako da jest včas pravim - ja dragi moji ljub Kostajnučani res smo Butalci, ko take trote volimo."

Na občnem zboru pa s pomočjo purgerjev na najbolj demokratičen način – s silo izvolijo tudi novega predsednika. Čeprav je ta funkcija častna in bolj pomembna kot županska, se ji mnogi izogibajo. Mandat predsednika pa traja le eno leto, saj si sicer lahko prehitro pokvarijo, ali kot bi rekli danes – ciknejo. Dosedanji predsednik Jani Polovič je moral tako krono in žezlo predati novemu predsedniku Toniju Bizjaku, ki je bil pred leti kostanjeviški ambasador v Šentjerneju in se je »izvolitvi« spretno izogibal vse od leta 1970. Novi predsednik bo imel zagotovo veliko dela, saj bodo v Kostanjevici prihodnje leto proslavili 160 let, odkar se v pisnih virih omenja njihov pustni običaj. Že v soboto pa ga čaka tudi udeležba na mednarodnem pustnem karnevalu v Dobovi.

Za MMC Goran Rovan

Šelmarija v Kostanjevici na Krki