Najvišja cena, ki jo bo letos plačal Fructal, naj bi bila 28 centov, najnižja pa 16 centov. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Najvišja cena, ki jo bo letos plačal Fructal, naj bi bila 28 centov, najnižja pa 16 centov. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Jutri, v petek, bom s strojem, z buldožerjem, izruval vsa drevesa s sadjem vred … Konec je! Trinajst tisoč metrov sadovnjaka bom zravnal z zemljo. Z breskvami za predelavo imamo popolno izgubo. Namesto sadovnjakov bom posadil koruzo … Prodam jo čez mejo, v Italijo – tam mi plačajo takoj, na roko, in boljše!

Bruno Gregorič, sadjar
Breskve
Zaradi vse nižjih cen imajo kmetje z breskvami za predelavo samo izgubo. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Letos bo namreč plačilo odvisno od prodaje sokov, ta pada in za tono sadja bi kmet lahko dobil le 160 evrov. Na posvetu s predstavniki kmetijskega ministrstva so vipavski sadjarji zato že napovedali, da bodo breskve požagali.

Po spomladanskem Fructalovem "ne" za vipavske breskve, se je srbski lastnik ajdovskega predelovalca sadja vendarle nekoliko omehčal. Vipavskim kmetom zdaj ponuja gibljivo odkupno ceno za sadje - za kilogram breskev od 16 do 28 centov, pač odvisno od prodaje soka iz vipavskih breskev. Toda sadjarji se bojijo, da bodo dobili za svoj pridelek najnižjo ceno. Miran Cotič, sadjar iz Prvačine, je zaskrbljen: "Po tej ceni, če bo res po 16 centov, ne bomo preživeli. Mislim, da nima več smisla vztrajati s pridelavo breskev za Fructal … Verjetno bom vse sadovnjake, kjer je sadje za predelavo, kar posekal." Bruno Gregorič, sadjar iz Šempetra pri Gorici, pa napoveduje: "Jutri, v petek, bom s strojem, z buldožerjem, izruval vsa drevesa s sadjem vred … Konec je! Trinajst tisoč metrov sadovnjaka bom zravnal z zemljo. Z breskvami za predelavo imamo popolno izgubo. Namesto sadovnjakov bom posadil koruzo … Prodam jo čez mejo, v Italijo - tam mi plačajo takoj, na roko, in boljše!"

Premalo obnove breskovih nasadov
V Vipavski dolini so površine z breskovimi nasadi v zadnjem desetletju prepolovljene. Obnove je premalo, opozarja Nikita Fajt, vodja Sadjarskega centra Bilje: "No, obnove bi moralo biti vsako leto vsaj od dvajset do trideset hektarjev. Obnavljamo pa po par hektarjev. Sadni vrt Slovenije je tako v naši dolini vse manjši. Vse to je posledica večletnih nesoglasij glede odkupa breskev. Vedeti moramo, da so kmetje v dogovoru s Fructalom sadili večinoma sadje za predelavo, torej posebne vrste breskev za sokove … Potem pa se je vsako leto zapletlo z odkupom, s cenami, znane so 'breskove revolucije' v naši dolini … Letos je nov srbski lastnik Fructala celo napovedoval, da bo domačim sadjarjem zaprl vrata. Zdaj so si v Ajdovščini sicer premislili, toda ceno pogojujejo s prodajo novega soka, ki ga bodo naredili iz letošnjih vipavskih breskev. Ta naj bi bil še dražji od preostalih Fructalovih sokov … Kdo pa bo v tej krizi kupoval drage sokove? In tako bodo sadjarji dobili spet najnižjo ceno, saj bodo dražji sokovi šli težko v promet."

Cena bi morala biti vsaj 30 centov
Najvišja cena, ki jo bo letos plačal Fructal, naj bi bila 28 centov, najnižja pa 16 centov. Plačilo kmetu bo določal kupec, saj bo Fructal plačal vsak mesec glede na prodajo novega in dražjega "Vipavskega breskovega soka", ki naj bi na trgovske police prišel že septembra. Toda tudi najvišja cena je za pridelovalce prenizka, je prepričan Franc Vodopivec, sadjar in predsednik območne primorske Kmetijsko-gozdarske zbornice. "Mislim, da bi bila v letošnjem letu cena okrog trideset centov tista, ki bi zagotavljala vsaj preživetje nas sadjarjev, ki moramo nujno pospešiti tudi obnovo sadovnjakov. S Fructalovo ponujeno ceno pa peljem sadje v Ajdovščino še zadnjič!"

V Fructalu molčijo …
Že vse od začetka letošnjega spora med Fructalom in kmeti smo novinarji neštetokrat prosili vodstvo Fructala za komentar cene, toda vsakič so nas zavrnili. Tudi sadjarji večkrat zaman trkajo na Fructalova vrata. So pa obupanim kmetom prisluhnili predstavniki Kmetijskega ministrstva, državna sekretarka Tanja Strniša jih je obiskala v sadovnjakih. Po obisku je povedala: "Sigurno je stiska velika za tiste kmete, ki imajo v svoji strukturi proizvodnje samo breskve za predelavo in ki nimajo velikih tržnih poti, da bi vsaj del pridelka prodali po cenah, ki so vendarle za konzumne breskve bistveno boljše ... Zato kmetom svetujem prestrukturiranje nasadov. Več naj sadijo breskev za trg, za konzum. Pomagali bomo s subvencijami …Priporočam pa jim tudi bolj organiziran nastop na trgu."

Praznik breskev v Prvačini
Sadjarji letino rešujejo tudi s prodajo v sadovnjakih in ob cestah. Tam dosežejo ceno evro ali več, pač odvisno od sorte breskev. Koliko in kakšne vrste tega sadja zorijo v Vipavski dolini - razen tistih za Fructal, za predelavo - pa bodo pokazali na tradicionalnem, že 13. prazniku breskev v Prvačini. Začel se bo v petek, 2. avgusta, in v znamenju tega sočnega in sončnega sadeža bo Prvačina živela ves konec tedna. Turistično društvo Prvačina pripravlja v petek Pohod med breskvami, v soboto in nedeljo bo zabavno-glasbeni "Breskva-fest", vse dni bo na ogled razstava breskev, prvaške gospodinje vas bodo razvajale z jedmi z breskvami, vsako leto pa vas osvežijo tudi z več sto litri breskove bovle …

Jutri, v petek, bom s strojem, z buldožerjem, izruval vsa drevesa s sadjem vred … Konec je! Trinajst tisoč metrov sadovnjaka bom zravnal z zemljo. Z breskvami za predelavo imamo popolno izgubo. Namesto sadovnjakov bom posadil koruzo … Prodam jo čez mejo, v Italijo – tam mi plačajo takoj, na roko, in boljše!

Bruno Gregorič, sadjar