Sklep občinskega sveta je nastal zaradi
Sklep občinskega sveta je nastal zaradi "prekratkega roka". Foto: BoBo
Kako kadrujejo v Kopru?

Občinski svet je ponovno sprejel sklep, da o predhodnem mnenju lokalne skupnosti glede imenovanja ravnateljev šol, vrtcev, dijaških domov in drugih javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov odloča samo občinska mandatno-volilna komisija.
Pod sklep, ki za mnenja pooblašča Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ), se je podpisal župan Boris Popovič. Vladna služba za zakonodajo je presodila, da je tak ukrep nezakonit. "To je nedopustno, dajati mnenja v postopku imenovanja je pravica in pristojnost občinskega sveta. Sklep je bil sprejet samo zato, da se o tako pomembnih imenovanjih politično odloča v ozkem krogu," je ogorčena opozicijska mestna svetnica Olga Franca.

Prekratek rok in trošenje denarja
Na občini pojasnjujejo, da so se za pooblastilo KVIAZ-a odločili zgolj zaradi prekratkega 20-dnevnega roka, v katerem mora lokalna skupnost podati mnenje. "Objektivno je namreč izredno težko v tem roku sklicati sejo občinskega sveta, neracionalno in negospodarno pa zlasti v primeru, ko bi se moral občinski svet sestati samo zaradi obravnave te problematike. Ponovno poudarjamo, da so mnenja za organ, ki odloča o imenovanju ravnatelja, tj. za svet zavoda, nezavezujoča."

Časovna stiska ni izgovor, enaka pravila za vse
V službi vlade za zakonodajo so presodili, da je tak sklep nezakonit, saj so predhodna mnenja k imenovanju vodstev šolskih zavodov zakonska in neodtujljiva pravica občinskega sveta. Ustanovitelj zavodov je občina, najvišji organ odločanja v občini pa je občinski svet, ki svojih pristojnosti ne more prenašati na druge organe.

"Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je zgolj delovno telo občinskega sveta, ki ne more odločati. Njena naloga je zgolj priprava in oblikovanje sklepa za odločanje na občinskem svetu. Poleg tega zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja določa izjemo tako, da če lokalna skupnost ne da mnenja v 20 dneh, lahko svet zavoda o izbiri odloči brez tega mnenja. Časovna stiska tako ne more biti razlog za tako odločitev, saj za vse občine po tem zakonu veljajo pravila," so zapisali.

Hočejo razveljavitev
Mestna opozicija bo že na naslednji seji zahtevala razveljavitev spornega sklepa. Če ji to ne bo uspelo, Franca napoveduje, da se bo obrnila na ministrstvo za javno upravo, "saj nezakonitosti ne smemo dopustiti".

Na občini menijo, da niso ravnali narobe, napovedujejo pa, da bodo v občinski upravi poleg stališča ministrstva proučili tudi vso področno zakonodajo in sodno prakso ter po natančnem pregledu predlagali občinskemu svetu ustrezno odločitev.

Kako kadrujejo v Kopru?