V krškem vrtcu od leta 2009 neplačnikom zaračunavajo 4,22 evra stroškov opomina. Foto: Goran Rovan
V krškem vrtcu od leta 2009 neplačnikom zaračunavajo 4,22 evra stroškov opomina. Foto: Goran Rovan
Starši v krški občini zaradi jedrskega nadomestila v povprečju plačujejo le četrtino dejanskih stroškov vrtca. Foto: Goran Rovan
Predloga za ukinitev stroškov opomina niso sprejeli. Foto: Goran Rovan

Zdaj so se nekateri starši spotaknili ob njegovo višino, vendar tako svet staršev kot svet zavoda pobude po odpravi ali zmanjšanju tega zneska nista podprla.

Starši, ki imajo otroke v vrtcih v občini Krško, zaradi jedrskega nadomestila plačujejo v povprečju le četrtino dejanskih stroškov, ki jih imajo ti vrtci z varstvom, prehrano in drugimi stroški. Kljub temu so imeli predvsem v Vrtcu Krško že pred leti kar precej neplačnikov, zato se je leta 2009 svet zavoda tega vrtca odločil, da tem staršem po izstavitvi opomina zaračuna še stroške opomina v pavšalnem znesku 4,22 evra. Izmed 450 otrok so strošek opomina v zadnjem mesecu zaračunali 56 staršem. Ti dolgujejo vrtcu skupno 4.500 evrov, kar predstavlja 13 odstotkov vseh mesečnih vplačil staršev. Lani je bil ta znesek v celotnem letu 7.243 evrov, kar je predstavljajo 1,7 odstotka vseh plačil staršev.

Za ta korak so se v vrtcu odločili, da bi izboljšali plačilno disciplino in omogočili normalno poslovanje, saj so morali zaradi tega dobaviteljem plačevati zamudne obresti. Po uvedbi stroškov opomina se je število neplačnikov zmanjšalo, a zdaj ugotavljajo, da se njihovo število spet povečuje. Med neplačniki so tako tisti, ki imajo višje zneske, kot tisti z manjšimi zneski na položnicah. Dušan Tomažin, ravnatelj Vrtca Krško, pojasnjuje, da tega opomina ne zaračunavajo staršem, ki imajo na položnicah praviloma nižje zneske. Opomin pošljejo konec meseca, položnice pa bi morali starši poravnati do 16. v mesecu, izstavijo jih 8. v mesecu. Tako v bistvu zaračunavajo stroške opomina šele pri računu za naslednji mesec, seveda če ga zamudniki niso prej poravnali. Tomažin zatrjuje, da so vzroki neplačil različni – od pozabljivosti pa do tega, da to nekateri počnejo redno, čeprav nimajo finančnih težav. Vsem tistim, ki pokličejo upravo vrtca in pojasnijo, kaj je vzrok za zamudo, teh stroškov ne zaračunavajo. Socialno ogroženi pa so celo oproščeni plačila oskrbe v vrtcu v celoti. Takšnih je kar petina.

Velika večina staršev o stroških opomina ne ve nič, saj redno plačujejo položnice. Ker nekateri menijo, da je ta znesek previsok in neupravičen, so predlagali, da bi ga znižali ali celo odpravili. Vendar v krškem vrtcu vztrajajo, da gre za dejanski strošek, ki ga morajo neplačniki plačati. Izognejo se ga lahko le tako, da redno poravnajo svoje obveznosti. Tako svet staršev kot svet zavoda sta nasprotovala predlogu. Armando Istenič, predsednik sveta zavoda Vrtca Krško, pravi, da imajo vsi starši pogodbe, v katerih je navedeno, da bo vrtec ob zamudi plačila zaračunal stroške opomina v znesku 4,22 evra. Zakaj je bil svet zavoda tako proti ukinitvi kot proti zmanjšanju tega zneska, Istenič obrazloži z besedami: "Zaradi tega, ker menimo, da je prav, da so določeni starši, ki pač ne plačujejo položnic, z malenkost višjim zneskom opomnjeni. Medtem ko staršem, ki pokličejo pravi čas v vrtec in povedo, da imajo probleme s plačilom, tega ne zaračunavamo, ampak jim celo omogočimo zamik plačila ali poiščemo kakšno drugo možnost."

V krškem vrtcu še dodajajo, da imajo zaradi izstavitve teh opominov kar dva evra in pol poštnih stroškov, če svojega dela pri tem sploh ne upoštevajo. Zamudnih obresti pa staršem sploh ne obračunavajo, razen tistim, ki jih morajo za plačilo terjati po sodni poti. Teh je zdaj le 12, njihov dolg pa se vleče od leta 2009 naprej.

Za MMC Goran Rovan