Predor Markovec je bil zaradi neobičajne nesreče zaprt 24 ur. Foto: BoBo
Predor Markovec je bil zaradi neobičajne nesreče zaprt 24 ur. Foto: BoBo

Tovorni del tovornjaka je zadel opremo pod stropom, odtrgal dva ventilatorja, svetilko in poškodoval nosilce. Gmotno škodo so v Družbi za avtoceste RS neuradno ocenili na približno 100.000 evrov.

Predstavniki Darsa in DRI-ja so opravili izredni pregled ceste. Med drugim so ugotovili, da je treba za osnovno prometno varnost odstraniti natrgan ventilator, zaščititi in izklopiti napajalne kable obeh poškodovanih ventilatorjev ter izvesti kakovostno čiščenje vseh ostankov in posledic naleta. Delavci so vse to uredili danes do 17. ure, nato so promet skozi predor znova sprostili.

Policija okoliščine še preučuje, nam je povedal komandir postaje prometne policije Mitja Palčič: "Ne gre za klasično nesrečo, ker za zdaj nismo ugotovili prekrška, ampak je po do zdaj zbranih obvestilih nastala tehnična napaka. Če je dejansko nastala tehnična napaka, bomo samo napisali uradni zaznamek. V nasprotnem primeru pa bomo zoper podjetje in lastnika ukrepali."

Večina voznikov ni ravnala pravilno
Policija včeraj ni kaznovala voznikov, ki so v predoru obračali in iz njega vozili po nasprotnem voznem pasu: "Naše patrulje tega niso opazile, kajti če bi opazile, bi zoper take voznike tudi ukrepale. Mi smo šli na kraj in hkrati prek operativnega centra uredili obvoz, da so se potem ljudje lahko preusmerili na lokalno cesto in na cesto skozi Markovec."

Ob nesreči morajo vozniki v predoru vozila razporediti levo in desno ter pustiti prostor za intervencijska vozila, v svojih pa pustiti ključe in predor varno zapustiti.