Občina Ajdovščina stanje na plazu že spremlja. Foto: Robert Soban
Občina Ajdovščina stanje na plazu že spremlja. Foto: Robert Soban
Poškodba na nosilnem zidu vhoda v stanovanjsko hišo. Foto: Robert Soban
Pretekli teden je zemeljski usad zaprl cesto skozi vas. Foto: Občina Ajdovščina

Pretekli teden je zemeljski usad zaprl cesto skozi vas in ustavil dela na kanalizacijskem ter vodovodnem omrežju. Krajani so sicer že konec leta 2013 občino opozorili na razpoke, ki nastajajo na njihovih hišah. Gorenje že sicer ležijo na plazovitem območju ob vznožju Gore. Testna vrtina je pokazala, da območje plazi približno en centimeter na leto, kar se pozna tudi na stanovanjskih objektih in infrastrukturi.

Pred kratkim se je na cesto skozi vas podrl del podpornega zidu, zaradi česar je bila cesta skozi naselje zaprta. Podor si je ogledal tudi strokovnjak za plazove. Na osnovi izsledkov bo občina takoj začela sanacijo podpornega zidu. V ta namen je občinski svet na včerajšnji seji po hitrem postopku že sprejel sklep o uporabi sredstev iz proračunske rezerve. Po grobi oceni bo obnova podora stala 20 tisoč evrov.

Viktor Slokar je povedal, da sta obe stanovanjski stavbi, ki sta v lasti njegove družine, razpokani: "Starejša hiša je zelo popokana in je v zelo slabem stanju. V njej živita moja starša. Smo jo že popravljali, ampak nastale so nove razpoke. Zdaj se pa še bolj pojavljajo. Novejša hiša je tudi razpokala letos, ne toliko, ampak je."

Zemeljski usad, ki je pretekli teden porušil del kamnitega zidu nad cesto skozi Gorenje, je poškodoval tudi hišo Roberta Sobana: "Težava je pri nosilnem zidu vhoda v stanovanjsko hišo, ki je počil po celotni dolžini. Gre za betonski zid, debeline 40 cm."

"Stopnje razpok po hišah so odvisne od starosti. Od novogradenj sta razpokani dve, medtem ko med starejšimi hišami, mislim, da je ni v zaselku, ki ne bi imela nikakršnih poškodb. V Sloveniji se nekaj premakne šele, ko se nekaj zgodi. Bojim se, da nimamo nobenih preventivnih programov, ki bi to preprečevali," je dodal Soban in pojasnil, da je na območju plazišča približno 20 stanovanjskih hiš in nekaj več kot 60 prebivalcev.

Občina Ajdovščina stanje na plazu že spremlja. Zdaj je naročila še dodatne meritve. Župan Tadej Beočanin pravi, da še niso razpravljali o tem, ali bi pristopili k širši sanaciji območja: "Zagotovo moramo takoj ukrepati in opraviti nujne posege za to, da ta zemeljski usad ne bi povzročil nikakršne škode."
Beočanin je pojasnil, da bodo sanacijo zemeljskega usada začeli takoj, ko bodo raziskave pokazale, kakšno vrsto ukrepov morajo izpeljati.

Karin Zorn, Radio Koper