Njena filmska kariera je vseskozi nihala, kljub temu, da so ji nekateri priznavali velik talent. Foto: Wikipedia
Njena filmska kariera je vseskozi nihala, kljub temu, da so ji nekateri priznavali velik talent. Foto: Wikipedia
V kultni nadaljevanki Mestece Peyton. Foto: Wikipedia

meriška igralka Dorothy Malone, ki je postala znana po vlogi v televizijski nadaljevanki Mestece Peyton in igranju v vesternih, je začela kariero na lepotnih tekmovanjih.
Kljub temu, da je že zelo zgodaj pokazala talent za igralstvo, v filmski industriji ni bila opažena, tako kot bi si želela, in po mnenju nekaterih kritikov tudi zaslužila.
Njena kariere je bila prepletena v vzponi in padci
Dorothy Malone se je rodila 30. januarja 1925 Chicagu v ZDA in odraščala v Dallasu z dvema starejšima sestrama in mlajšima bratoma. Že v srednji šoli je bila zelo priljubljena. Ukvarjala se je z atletiko, plavanjem in jezdenjem konjev ter bila v vseh športih uspešna. Želela je postati medicinska sestra, vendar jo je zanimalo tudi igralstvo, zato je igrala v eni izmed predstav na fakulteti. Tam jo je opazil iskalec na talente, ki ji je odprla vrata v Hollywood.
Začela je z učenjem plesa, petja in igranja ter prve vloge odigrala v muzikalih. Po dveh letih sodelovanja z ameriško filmsko družbo RKO, je ta zanjo izgubila zanimanje, vendar le kljub temu ostala v igralskih vodah, saj so ji službo ponudili v studiih Warner Bros. Pozitivne kritike za manjšo vlogo v filmu The Big Sleep si ji pomagale do opaznejših vlog v filmih Two Guys from Texas, South of St. Louis, Colorado Territory idr.
V času študija je začela delati na televiziji
Ne glede na to, da se je pri Warnerju dobro odrezala, ji pogodbe niso podaljšali, zato se je
vrnila v domači Dallas k družini. Sprejela je delo na zavarovalni agenciji in kmalu zatem
odšla v New York, nad katerim je bila takoj navdušena. Odločila se je, da znova poskusi služiti kruh v igralstvu, zato se je vpisala na igralsko fakulteto. Med študijem je našla delo na televiziji in v začetku petdesetih zaigrala v filmih Saddle Legion, Jack Slade, Pushover, Private Hell 36 idr.
Vloga v filmu Written on the Wind ji je prinesla oskarja
Kariera se je znova začela vzpenjati po dobro odigranih vlogah v filmih Young at Heart in vojnem filmu Battle Cry, nato je igrala v več vesternih, in sicer Five Guns West, Tall Man Riding, Tension at Table Rock, Pillars of the Sky. Dodatno prepoznavnost ji je prinesla vloga divje nimfomanke v drami Written on the Wind, v kateri je zaigrala z Rockom Hudsonom,
Lauren Bacall in Robertom Stackom ter prejela oskarja za najboljšo stransko vlogo in bila nominirana za zlati globus.
Sredi 60-ih se je znova znašla na televizijskih ekranih v seriji Mestece Peyton, ki je bila velika uspešnica. Med snemanjem je zbolela, saj so v pljučih našli krvne strdke, zaradi katerih je skoraj umrla. V tem času jo je nadomeščala Lola Albright, dokler ni bila sposobna za vrnitev. Leta 1968 je dobila odpoved, zato je na sodišču vložila tožbo zaradi kršenja pogodbe.

V zasebnem življenju se je večkrat znašla v težavah
Pri 35-ih se je leta 1959 poročila z igralcem Jacquesom Bergeracem, s katerim ima dva hčeri, in sicer Diane in Mimi. To je bilo obdobje, ko se je posvečala družini in postavila kariero na stranski tir. Kmalu po rojstvu druge hčere so se začele v zakonu težave in 1964 se je z Bergeracem razšla.
Njena filmska kariera je vseskozi nihala, kljub temu, da so ji nekateri priznavali velik talent. Tudi v zakonu ni imela sreče, saj je drugi trajal le tri mesece, tretji pa približno tri leta. V osemdesetih je zaigrala v še nekaj dokaj gledanih filmih, kot so Winter Kills, Vortex, The Being, Descanse en piezas. Večino časa pa je delala na televiziji.

Zdaj se posveča vnukom in pripravi različnih jedi
Po upokojitvi se je vrnila nazaj v Dallas k družini, saj sta blizu njenega doma poročeni obe hčerki. V Hollywood gre samo še občasno. Nazadnje je zaigrala v trilerju Prvinski nagon z manjšo vlogo ob Sharon Stone. Zdaj je babica šestim vnukom in zelo rada kuha ter preizkuša različne recepte. Če ne bi bila igralka, bi menda odprla mehiško restavracijo v
Kaliforniji.