Foto:
Foto:
Najpogostejša oblika demence, ki se razvije s starostjo, je alzheimerjeva bolezen. Foto: BoBo
Spominčica je slovensko združenje za pomoč pri demenci. Zaradi demence trpijo vsi člani družine osebe, ki je bojuje z njo, zato lahko tam poišče tudi informacije, kako se spoprijeti z boleznijo. Foto: MMC RTV SLO

Študija, ki so jo strokovnjaki izvajali 35 let, je namreč pokazala, da telesna vadba igra pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj demence. Raziskovalci so začeli leta 1979 spremljati 2.235 moških, njihove ugotovitve, ki temeljijo na 35-letnih podatkih, pa kažejo, da imajo različni dejavniki, kot so prehranjevalne navade in kajenje, vpliv na razvoj različnih bolezni v poznejših letih, poroča BBC.

O demenci so včeraj govorili tudi ministri za zdravje skupine osmih najrazvitejših držav, ki so se prvič v zgodovini sestali v Londonu na konferenci o demenci. Dogovorili so se, da bodo združili moči v prizadevanjih, da bi odkrili zdravilo ali spremembo zdravljenja do leta 2025.

Hitro povečevanje števila bolnikov z demenco
Strokovnjaki namreč opozarjajo, da bi lahko število primerov demence zaradi staranja prebivalstva eksplozivno naraslo. Število bolnikov z demenco se iz leta v leto povečuje, do leta 2050 pa naj bi doseglo 135 milijonov, predvsem zaradi staranja prebivalstva. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so stroški zaradi demence po svetu že leta 2010 znašali 440 milijard evrov.

Ljudje, ki trpijo za demenco oziroma alzheimerjevo boleznijo, ki je njena najpogostejša oblika, proti koncu praviloma potrebujejo nenehno nego, saj bolezen napade njihov spomin in možganske funkcije. Demenca tako povzroča drastične spremembe razpoloženja ter težave pri razsodnosti in komunikaciji. Večina tipov demence se skozi čas poslabšuje in jih ni mogoče ozdraviti. Zdravljenje pomaga samo blažiti simptome.

Zdrav življenjski slog ključen v preprečevanju razvoja demence
Britanska raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki se držijo štirih od petih dejavnikov, kar 60 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za demenco in drugimi kongnitivnimi motnjami, pri čemer so telovadbo navedli kot najbolj ključen dejavnik. Imeli so tudi 70 odstotkov manjše tveganje za diabetes, srčne bolezni in infarkt.

Profesor Peter Elwood, ki je sodeloval pri študiju, je dejal, da zdrav življenjski slog veliko ugodneje vpliva na zdravje kot katero koli medicinsko zdravljenje ali preventivni pregled.

“Zmanjšanje tveganja zaradi preprostih načel zdravega življenjskega sloga so nas resnično presenetili in so za starajočo populacijo izjemnega pomena,” poudarja Elwood in ob tem dodaja, da je vsak posameznik odgovoren za to, da živi v skladu z načeli zdravega življenja.

Ob tem je še dejal, da čeprav je raziskava pokazala, da ima vadba med petimi omenjenimi dejavniki največji večji vpliv v boju proti razvoju določene bolezni, je poudarek na splošnem zdravem življenjskem slogu. “Res je, da je najpomembnejša telesna vadba, vendar so tudi drugi dejavniki zelo pomembni.”

In koliko je priporočljivo telesno vaditi? Po profesorjevih besedah je priporočljivo vaditi pol ure petkrat na teden, pri čemer pa to ne pomeni, da morate nujno v telovadnico. “Imeti moramo dejavnejši slog življenja. Če parkiram avto kilometer od službe, imam več možnosti, da se bom dejansko gibal pol ure na dan. Vsakršna telesna dejavnost šteje.”