Mojca Mavec je v oddaji gostila upokojenko Vido Vukovič in Ano Pleško iz društva Simbioza, kjer si prizadevajo za medgeneracijsko sodelovanje, predvsem na področju prenašanja znanja mlajših starejšim na področju tehnologije, od uporabe pametnih telefonov od računalnikov.

"Vikanje sem prvič opazila, ko me mlajši sodelavci niso mogli začeti tikati, da ne govorimo o šoku, ko se nekdo vstane na avtobusu in ti ponudi sedež," je opažanje o prehodu v zrela leta opisala Vida Vukovič, ki je tudi sama sodelovala v aktivnostih Simbioze. "Skrbeti moramo za to, da ostajamo v zmerno dobri fizični kondiciji in da naš um deluje, da se ne zapiramo v osamljenost in da živimo življenje."

"Pred 13 leti smo začeli s pobudo e-pismene Slovenije, zdaj po 10 letih si ne bi mislili, da bomo prišli do te točke. Veseli smo, da smo takrat začeli misijo, kjer smo mlajše generacije postavili v vlogo učitelje, starejše pa v vlogo učenca ter zapeljali to v uspešno medgeneracijsko sodelovanje," je pojasnila Ana Pleško iz Simbioze. "Šlo je za obojestransko učenje: mlajši smo učili starejše uporabljati tehnologije, starejši pa so nas učili o življenju. To so te modrosti in izkušnje." Kot je pojasnila, se starejši zelo radi učijo in so radovedni, mlajši pa vadijo potrpežljivost in empatijo.

"Dva vidika sta bila, zaradi katerih sem pristopila k Simbiozi: nekaj znanja sem imela, ampak ga je treba v procesih digitalizacije, ki potekajo hitro, tudi za mlajše, ne samo starejše, nenehno obnavljati. Drugi vidik pa je način poučevanja in metodologija delovanja, namreč želela sem znanje deliti s svojimi letniki, z ljudmi, ki so se prvič srečali s pametnimi telefoni," je Vida Vukovič delila svoje pozitivne izkušnje iz Simbioze.

Več v oddaji Dnevna soba

Simbioza med generacijami