Pestro dogajanje na odprtju fotografske razstave. Foto: Aldo Šuligoj
Pestro dogajanje na odprtju fotografske razstave. Foto: Aldo Šuligoj

Sama razstava, postavljena v galeriji Frnaža, bo na ogled do konca septembra, na njej pa se predstavlja več kot 20 članov novogoriške in goriške univerze za tretje življenjsko obdobje.

"To je Namibija, Senegal, Indija, to je pa Maroko," je lokacije ujetih spominov naštevala Iva Leotta iz Gorice, članu domačega društva Matjažu Berdonu pa je na fotografijah uspelo osvojiti lepoto hribov. "Da ujamem tisto najlepšo jutranjo svetlobo, pa tudi če je zaradi tega treba vstati sredi noči."

Jernej Humar, ki je fotografsko skupino novogoriške univerze za tretje življenjsko obdobje vodil prvič, je bil na svoje učence ponosen. "Mene je v bistvu sploh presenetilo, da so bili tako resni, so hodili, nosili fotografije, tako da smo prav lepo izpeljali do konca."

Odprtje razstave je spremljal tudi glasbeni program, predsednica Ivanka Drnovšček pa je vse znova povabila k vpisu in na dan odprtih vrat, kjer vsakič predstavijo eno novost.

"Letos bomo predstavili izdelavo unikatnega nakita, sicer pa so na informativni dan na voljo vse informacije."

Letošnja novost je tudi indijska vegetarijanska kuhinja, članom – lani so jih imeli skoraj 400 – pa nudijo vse: od učenja tujih jezikov, varne rabe digitalnih naprav pa do brenkanja na ukulele.
"Marsikdo je presenečen, kaj uspe še ustvariti na nekem področju, kjer nikoli ni imel priložnosti," je še dejala Drnovšček. Kot je še poudarila, je pomembno tako izobraževanje kot seveda tudi druženje. Še naprej se želijo povezovati tudi z italijanskimi društvi – sploh ob prihajajoči Evropski prestolnici kulture.