Posredovalci imajo zelo pomembno vlogo, saj človeku s težavami pomagajo do prihoda reševalcev, kar je pogosto ključni čas za pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Posredovalci imajo zelo pomembno vlogo, saj človeku s težavami pomagajo do prihoda reševalcev, kar je pogosto ključni čas za pomoč. Foto: MMC RTV SLO

Doslej je tečaj prve pomoči opravilo 56 prostovoljcev z različnih koncev šestih goriških občin. Do nekaterih krajev namreč urgentna služba potrebuje tudi do 40 minut, kar bi lahko bilo usodno za bolnike, zato bo pomoč prvih posredovalcev zelo dobrodošla.

"V Novi Gorici bo teh posredovalcev malo, saj je v mestu in neposredni okolici reševalna služba lahko zelo hitro ob bolniku. Na Trnovsko-Banjški planoti ali v Goriških brdih pa je življenje bolnikov velikokrat odvisno od bližnjih, ki lahko priskočijo na pomoč," je pojasnila v. d. vodje ambulante nujne medicinske pomoči v novogoriškem zdravstvenem domu Tatjana Lukner.

Po izobraževanju, ki so ga posredovalci končali z izpitom, so jih vključili v mrežo. Če bo nekdo v stiski in bo potreboval pomoč, bo klic na pomoč preko svojih mobilnih telefonov lahko dobilo več ljudi na istem območju, ki bodo najbližje bolniku. Luknerjeva je prepričana, da bo vsaj kdo izmed njih lahko vedno na voljo in tako pomagal rešiti kakšno življenje. Dovolj je že, da bo bolnika z odpovedjo srca ali dihanja oživljal do prihoda reševalcev, ki ga bodo nato oskrbeli in prepeljali do najbližje zdravstvene ustanove.

Projekt, ki ga uvajajo tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih, je financiran iz proračuna zdravstvenega doma, prvi posredovalci pa bodo delo opravljali prostovoljno.

Luknerjeva je povedala še, da bi radi kar največ krajev na Goriškem opremili z defibrilatorji, kar bi prvim posredovalcem olajšalo oživljanje bolnikov. "Doslej prvi posredovalci še niso imeli dela, vendar se to lahko hitro spremeni. S svojo prisotnostjo pa bodo lahko rešili marsikatero življenje," je prepričana Luknerjeva.