V Porabju so se srečali likovniki. Foto: RTV SLO
V Porabju so se srečali likovniki. Foto: RTV SLO

V 80 let stari tovarni je do 90. let prejšnjega stoletja delalo 250 domačinov. Danes jih je le še 38, a njihove keramične peči - letno jih izdelajo 900 - so iskano blago tudi pri nas. "Imamo tudi slovenske poslovne partnerje, in sicer tri. Ti kupujejo naše izdelke. Seveda je to za Slovence ugodno, ker so cene tu na Madžarskem nižje," je povedal direktor tovarne MAT Zsolt Apagyi.

Likovna kolonija v Porabju
Zastonj pa je kar v tovarno prišlo ustvarjat devet likovnikov iz Slovenije, Madžarske in Finske. V okviru porabske likovne kolonije, ki sicer poteka v Monoštru, so slikali na keramiko. "In to je naša povezava s krajevno tradicijo, s tukajšnjo tovarno keramike. Tako tudi likovniki skušamo biti del lončarske tradicije," je povedal eden izmed udeležencev Janos Lipovics iz Madžarske.

Tudi keramični del kolonije je zasnoval idejni oče srečevanja likovnikov v Porabju, ki pomeni pomembno vez porabskih Slovencev z matico. "Kako vidijo likovniki to glino, kar lahko vidimo, če se sprehodimo po tej vasi," pravi franc Gerič.

Sicer pa načrtujejo, da bi galerijo z umetninami, ki so nastale v 14 letih porabske likovne kolonije, razstavili v galeriji v središču Monoštra.

Lončarski mojstri v Porabju
Lončarski mojstri v Porabju