Starostniki na druženju s Tonetom Partljičem. Foto: RTV SLO
Starostniki na druženju s Tonetom Partljičem. Foto: RTV SLO
Koroški starostniki so ga vzeli za svojega, tudi Helena Polanc, ki šteje že sto let: "Mi je doma bolj dolgčas, pa berem." Foto: RTV SLO

Projekt poteka drugo leto, tokrat je v njem sodelovalo 300 bralcev, starostnikov in otrok iz okoliških osnovnih in srednjih šol. Prebirali so dela Toneta Partljiča in koroškega pisatelja Prežihovega Voranca.

Odlično sodelovanje med Tonetom Partljičem in koroškimi starostniki se je začelo, ko ob pisateljevem prvem obisku doma med 10 tisoč knjigami v knjižnici niso imeli kakšne njegove. "... in ta neprijetna situacija je povzročila, da smo začeli razmišljati, na kakšen način se lahko opravičimo," je povedala Marjana Kamnik, vodja Doma starostnikov Slovenj Gradec.

Rodila se je neke vrste bralna značka. Starejši so se povezali z mladimi in vse leto skupaj berejo, igrajo, rišejo, prepevajo in se družijo ob domačih avtorjih.

Prvo leto so brali le knjige Toneta Partljiča. "Sem zelo vesel in tudi počaščen, seveda si tega ne zaslužim, četudi pišem knjige, ki jih ljudje kar berejo," je povedal priljubljeni pisatelj.

V medgeneracijskem duhu so veselo druženje sklenili s knjižno tržnico in odprtjem novega, že tretjega vsem dostopnega hladilnika za brezplačno menjavo knjig. Ta bo stal pred Gimnazijo Slovenj Gradec.

Bralna značka za odrasle
Bralna značka za odrasle