Folklorna skupina z Gornjega Senika slavi tri desetletja obstoja. Foto: RTV SLO
Folklorna skupina z Gornjega Senika slavi tri desetletja obstoja. Foto: RTV SLO
Folkloro plešejo že 30 let

Prvi so ljudske plese začeli obujati pred tremi desetletji v največji porabski vasi. Še vedno jih, posebej pa veseli, da je med plesalci tudi veliko mladih. Čeprav jih veliko tudi odide. Njihovi starejši kolegi pa se trudijo, da ljudsko izročilo predvsem plesno, pa tudi glasbeno, ne bi utonilo v pozabo. Andraž Sukič, vodja folklorne skupine Gornji Senik meni: "Mislim, da je naša naloga, da negujemo naše, porabske plese. Tiste, ki so jih nekoč plesali naši predniki."

Folklora je pomemben del bogate kulturne dejavnosti med Slovenci na Madžarskem. Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, je povedal, da imajo devet kulturnih skupin, kar je zadovoljivo za sedem vasi in Monošter. Imajo pa tudi kulturne skupine v Budimpešti in Sombotelu.

Praznik gornjeseniške folklore so obogatili tudi člani znamenite Marko bande. Prvič so zunaj meja Slovenije nastopili prav na Gornjem Seniku. In to pred 25 leti - tokrat so ponovno čutili podobno energijo. Slavko Petek iz Marko bande je povedal: "Nekako tako živijo, kot so takrat živeli, ta njihova gostoljubnost in vse to. Pri nas pa so se v tem času odnosi med ljudmi razvodeneli in ni več družabnega življenja, kot ga zaznamo tukaj."

Ob domačih so na gornjeseniškem prazniku nastopili še plesalci iz porabskih Sakalovcev in veteranska folklorna skupina iz Beltincev.

Folkloro plešejo že 30 let