Zakon o medijih je začel veljati s Putinovim podpisom. Foto: Reuters
Zakon o medijih je začel veljati s Putinovim podpisom. Foto: Reuters

Spodnji dom parlamenta je zakon potrdil prejšnji teden, zgornji dom v sredo, šele s Putinovim podpisom pa je začel veljati.

Nova pravila za tuje medije pomenijo dopolnitev zakona iz leta 2012, v skladu s katerim so lahko kot "tuji agenti" označene nevladne organizacije, ki prejemajo finančno podporo iz tujine. Po novem bodo tudi določeni mediji deležni dodatnih pogojev in zahtev glede delovanja, če jih ne bodo izpolnili, pa jim grozi prenehanje opravljanja dejavnosti.

Odgovor na podobno ameriško zahtevo
Novi ruski zakon je odgovor na ukrepe ZDA, ki so od ameriškega dopisništva ruske televizijske mreže RT, ki jo financira ruska vlada, zahtevali, da se registrira kot tuji agent. V nasprotnem primeru so ameriške oblasti zagrozile z zaprtjem transakcijskega računa in aretacijo vodje dopisništva. Za pristojne oblasti v ZDA RT in ruska tiskovna agencija Sputnik zdaj nista več običajni medij, ampak ju imajo za kanale ruske propagande.

Rusko pravosodno ministrstvo je že posvarilo nekatere medije, da bi lahko zanje uporabili nova pravila. Med njimi sta radijski postaji Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty, omenja pa se tudi nemški Deutsche Welle.