Oblasti pravijo, da je šlo za teroristično dejanje. Foto: Reuters
Oblasti pravijo, da je šlo za teroristično dejanje. Foto: Reuters

Druga eksplozija je odjeknila, ko so po prvi na kraj dogajanja prispeli vojaki. Med ubitimi je 14 civilistov in šest pripadnikov varnostnih sil, med ranjenimi pa 90 civilistov in 21 vojakov.

Poveljnik tamkajšnje policije Graciano Mijares je sicer poročal že o 27 smrtnih žrtvah, a so pozneje sporočili, da je v nekaterih primerih prišlo do dvojnega štetja. Kot ga navaja nemška tiskovna agencija DPA, je bilo ranjenih 111 ljudi.

Obrambni minister: Strahopetno dejanje

Filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana je napad označil za "strahopetno dejanje" in krajane pozval k sodelovanju z oblastmi. Terorizem ne sme zmagati, je poudaril. "Uporabili bomo vso moč zakonodaje, da storilce pripeljemo pred roko pravice," je zatrdil.

Da gre za "teroristično dejanje in umor", je sporočil tudi tiskovni predstavnik predsednika Rodriga Duterteja Salvador Panelo.

Na območju so dejavni islamistični borci, a odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.
Napad se je zgodil nekaj dni po referendumu, na katerem so prebivalci večinsko muslimanskega območja glasovali za večjo avtonomijo regije Bangsamoro. Volivci v provinci Sulu, kamor sodi Jolo, so to zavrnili.