Južnoafriška atletinja je razočarana nad odločitvijo sodišča. Foto: EPA
Južnoafriška atletinja je razočarana nad odločitvijo sodišča. Foto: EPA

Pravilo Iaafa določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju znižati vrednost, na primer z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Semenya se je podala na sodišča in skuša pravilo izpodbiti. Mednarodno športno razsodišče (Cas) je medtem zavrnilo pritožbo južnoafriške atletinje. Športnica se je obrnila na švicarsko vrhovno sodišče. To je s svojo odločitvijo začasno izpodbilo odločitev Casa, ki je dalo prav zvezi Iaaf. Semenyi je s tem omogočilo, da je tekačica lahko nastopala na tekmovanjih brez umetnega zniževanja hormona testosterona, kar je od nje zahtevala Iaaf.

Zdaj je švicarsko vrhovno sodišče spremenilo odločitev in s tem Semenyi preprečilo nastop na SP-ju v Dohi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zelo sem razočarana, ker ne bom mogla braniti trdo prigaranega naslova. A to ne bo ustavilo mojega boja za človekove pravice vseh športnic," je povedala dvakratna olimpijska prvakinja ob odločitvi sodišča.