Foto: MMC RTV SLO/Anže Petkovšek
Foto: MMC RTV SLO/Anže Petkovšek

Vlada z 20. aprilom sprošča prepoved opravljanja tehničnih pregledov in drugih postopkov, povezanih z registracijo motornih vozil. S ponedeljkom se bo tako spet začelo izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov, povezanih z registracijo vozil, ter delo v tahografskih delavnicah. Kot je dodano v odloku, se dejavnosti lahko izvajajo le, če so upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

"Nabrala se je vrsta vozil, ki potrebujejo tehnično izpravnost, podaljšanje prometnih dovoljenj. Vlada je na to odreagirala takrat, ko je stroka rekla, da je to potrebno," je v Odmevih povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Poudaril je, da bodo vse storitve potekale pod posebnimi varnostnimi pogoji – delavci bodo nosili zaščitno opremo, razkuževali vozila in opremo.

Jernej Vrtovec o postopnem blaženju ukrepov
Sorodna novica Rahljanje ukrepov: v ponedeljek se odpirajo dodatne trgovske in storitvene dejavnosti

Veljavnost prometnih dovoljenj vseeno podaljšana, delovanje avtošol še ni mogoče

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija 2020. Minister Vrtovec je državljanke in državljane zato pozval, naj se ne prenaglijo in naj že takoj v ponedeljek ne ustvarijo gneče pred tehničnimi pregledi.

Svoja vrata bodo v ponedeljek odprle tudi specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske, na voljo pa bodo tudi nekatere storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, prav tako bo mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Še vedno pa do 17. maja 2020 velja prepoved ponujanja oziroma prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov. "Žal avtošole še vedno ne morejo opravljati svojega dela. Tam se namreč ne da zagotoviti, da bi lahko to potekalo popolnoma varno," je povedal Vrtovec in dodal, da bo vlada delovanje avtošol omogočila takoj, ko bo to odobrila stroka.

Omogočen linijski prevoz potnikov na delo in domov

Vlada z 20. aprilom odpravlja tudi prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, in sicer bodo pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki jih organizirajo gospodarski subjekti za prevoz zaposlenih na delovno mesto. Na pogodbi mora biti naveden tudi natančen seznam potnikov, ki ga mora imeti voznik v času prevoza pri sebi.

V vozilu bo lahko zasedena le tretjina sedežev. Sedeži, na katerih bo dovoljeno sedeti pa bodo morali biti označeni. Prav tako bodo morali potniki na vstop v vozilo počakati na varnostni razdalji najmanj dveh metrov. "Za potnike je treba na vhodnih vratih zagotoviti razkužilo, da si razkužijo roke pred vstopom v vozilo in ob izstopu. Potniki morajo imeti v vozilu obrazno zaščitno masko," navaja vladni odlok. Tudi voznik bo moral imeti zaščitno masko, po vsaki vožnji pa bo treba vozilo temeljito prezračiti in očistiti.

Minister Vrtovec je na vprašanje, kdaj bi se lahko sprostil ves javni potniški promet dejal, da se vlada ne sme prenagliti pri sproščanju ukrepov. "Vem, da je mnogim težko zaradi omejitev javnega prometa, ampak za zdaj ocenjujemo, da še ni nastopil primeren čas, da bi to lahko sprostili," je dejal infrastrukturni minister.

Postopno opuščanje ukrepov in normalizacija življenja

Kljub sprostitvi določena pravila in omejitve

Ker vlada s ponedeljkom sprošča nekatere ukrepe v času epidemije, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah ter živilskih in tehničnih trgovinah. To so previdnostni ukrepi pri delu s strankami in med zaposlenimi.

Stranke naj tudi ob minimalni okužbi zgornjih dihal ne uporabljajo storitev
V prostore, kjer se izvajajo servisne in druge storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine naj vstopajo in se tam srečujejo le zdravi ljudje. Stranke morajo biti na razumljiv in prijazen način obveščene, da v primeru bolezenskih znakov ne smejo dostopati do storitvene dejavnosti, kar velja tudi za najmanjše bolezenske znake okužbe zgornjih dihal.

Obvezna uporaba maske
Pred vstopom v prostore, kjer se izvajajo servisne in druge storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

20 kvadratnih metrov na stranko, v vrsti vsaj dva metra razdalje
Zagotavljati morajo 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito morajo prezračevati prostore, razdalja med čakajočimi na blagajni pa mora biti vsaj dva metra.

Med čakajočimi strankami pred prostori, kjer se izvajajo servisne storitve ter druge servisne dejavnosti, in pred živilskimi, gradbenimi in tehničnimi trgovinami se upošteva razdalja najmanj dveh metrov med posameznimi strankami.

Kupci čakajo v vrsti pred trgovino. Foto: BoBo
Kupci čakajo v vrsti pred trgovino. Foto: BoBo

Razkuževanje vozičkov in košar
Redno morajo razkuževati nakupovalne vozičke in košare, naprave za vnos PIN-številk in drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. Prav tako morajo namestiti razkuževalnike pred vhodom, v notranjosti in ob izhodih iz objekta oz. trgovin.

Priporočajo brezstični način plačevanja, v primeru reševanja administrativnih zadev (npr. urejanje obročnega plačevanja) pa upoštevanje splošnih higienskih načel. Predmeti, ki se po koncu del izročijo stranki, morajo biti ustrezno očiščeni oziroma razkuženi.

V vseh prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, in v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se mora izvajati poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru, smiselna je tudi uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje. V prostorih se zagotavlja redno in temeljito zračenje večkrat na dan.

Zaželeno je sprejemanje natančnih predhodnih naročil po telefonu, tako da je ob prihodu stranke neposreden stik stranke in zaposlenega praktično nepotreben. Na NIJZ-ju tudi spodbujajo delo od doma, kjer je to le mogoče, in uporabo sodobnih IT-orodij za zmanjšanje stikov med strankami in zaposlenimi.

Delodajalci morajo zagotoviti vse pogoje, da se izognejo neposrednemu stiku med ljudmi. Tako morajo omejiti število hkrati prisotnih strank v prostoru skladno s priporočili za prodajalne in njihove zaposlene ob epidemiji. Treba je tudi organizirati delo v izmeni, tako da je hkrati prisotnih le toliko delavcev, kot je nujno potrebno.

Zaposleni ne smejo hoditi bolni na delo
Zaposleni morajo upoštevati splošna priporočila, ki veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Tako ob prihodu na delo ne smejo imeti povišane telesne temperature. Pomembno je, da v zadnjih dveh tednih niso bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, oz. osebo z znaki okužbe covida-19, ki je bila poslana v samoizolacijo.

Zaposleni ne smejo hoditi bolni na delo, v primeru bolezenskih znakov za nalezljivo bolezen naj takoj po telefonu o tem obvestijo delodajalca. Skrbijo naj za ustrezno in redno higieno rok, po potrebi tudi razkuževanje rok in higieno kašlja, pri delu s strankami nosijo zaščitno masko in ustrezno zaščitno opremo, ki jo uporabljajo sicer pri rednem delu, izogibajo naj se tistim, ki kažejo znake okužbe dihal, in varno ravnajo s hrano.

Delodajalec mora po deloviščih za vsak delovni dan voditi evidenco o preverjanju upoštevanja priporočil in zdravstvenega stanja zaposlenih. Na NIJZ-ju svetujejo delodajalcem, naj ravnajo skladno z dobro higiensko prakso in že uveljavljenimi standardi, ki veljajo za njihovo področje dela, to je higiena rok in kašlja, dosledno nošenje zaščitne maske in vzdrževanje razdalje vsaj 1,5 do dva metra ter izogibanje nenujnim tesnim stikom z ljudmi.

Postopno rahljanje ukrepov