Kim Džong Un pred desetimi dnevi, ko je vodil sestanek političnega biroja centralnega komiteja komunistične stranke. Foto: Reuters
Kim Džong Un pred desetimi dnevi, ko je vodil sestanek političnega biroja centralnega komiteja komunistične stranke. Foto: Reuters

Kim je nedavno izpustil največje praznovanje v državi, ki ga 15. aprila prirejajo ob obletnici rojstva ustanovitelja države in Kimovega dedka Kim Il Sunga, zato se je pojavilo več vprašanj, kaj se z njim dogaja. Zadnjič so ga fotografirali desetega aprila na sestanku politbiroja.

Pretirano kajenje, debelost in izčrpanost zaradi dela

Južnokorejska spletna stran Daily NK, ki poroča o dogajanju v sosednji državi, trdi, da je razlog za njegovo odsotnost srčna operacija, ki jo je prestal 12. aprila v bolnišnici v domačem mestu Hjangsan. Vzrok zanjo naj bi bili "pretirano kajenje, debelost in izčrpanost zaradi dela". 36-letnik naj bi okreval v vili v zimskem letovišču Mount Kumgang.

Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je zatrdila, da voditelj "ni resno bolan", iz urada južnokorejskega predsednika pa so sporočili, da v severni sosedi niso opazili nikakršnih neobičajnih premikov.

Medtem pa se ameriška medijska hiša CNN sklicuje na obveščevalne podatke in trdi, da je bilo njegovo zdravje po posegu "v resni nevarnosti", a se je v zadnjih dneh toliko izboljšalo, da se je večina zdravstvenega osebja, ki je skrbela zanj, 19. aprila vrnila v Pjongjang, nekaj pa jih je ostalo v njegovi bližini.

15. aprila Severni Korejci praznujejo rojstni dan ustanovitelja države Kim Il Sunga (levo). Foto: Reuters
15. aprila Severni Korejci praznujejo rojstni dan ustanovitelja države Kim Il Sunga (levo). Foto: Reuters

"Kroži veliko govoric o Kimovem zdravju, večina se jih nanaša na kajenje, srčne in možganske težave. Če je bil voditelj res v bolnišnici, bi to razložilo, zakaj je izpustil tako pomembno obletnico. A v vseh letih smo doživeli veliko govoric o zdravstvenem stanju Kima in njegovega očeta, ki so se nato izkazale za neresnične. Najbolje bo, da počakamo," je za CNN dejal poznavalec Severne Koreje Bruce Klingner.

Klingner je ob tem spomnil na odsotnost prejšnjega voditelja Kim Džong Ila, ki je leta 2008 izpustil slavje ob 60. obletnici ustanovitve države. Kasneje je prišlo na dan, da je bila vzrok kap, po kateri se je njegovo zdravstveno stanje postopno poslabševalo. Umrl je leta 2011.

Se izogiba stikom zaradi novega koronavirusa?

Kim Džong Un je iz javnega življenja za več kot en mesec izginil že leta 2014. Ko so ga znova fotografirali, si je pri hoji pomagal s palico. Južnokorejski mediji so takrat poročali, da so mu iz gležnja odstranili cisto.

Nekateri pa pišejo tudi, da se Kim v zadnjih tednih manj pojavlja v javnosti zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. Država sicer še naprej vztraja, da nima niti enega pozitivnega primera, o čemer pa mnogi dvomijo. Pjongjang je kljub temu preventivno v karanteno poslal na desettisoče ljudi in prestavil začetek šolskega leta, že januarja pa zaprl mejo s Kitajsko.