Mojca Prelesnik. Foto: BoBo
Mojca Prelesnik. Foto: BoBo
Sorodna novica Protivladne protestnike na Trgu republike pričakal policijski trak

V ponedeljek je v Ljubljani potekal protestni shod proti vladi, v petek pa protest s skupinskim kolesarjenjem skozi mesto. Notranji minister Aleš Hojs je po shodu zapisal, da je policija popisala večje število zbranih, ki bodo oglobljeni. Prav tako bo vložila ovadbe zoper organizatorje in udeležence, saj gre za kaznivo dejanje ogrožanja zdravja, je zapisal minister. Od policije pa pričakuje, da bo za identifikacijo tistih, ki je treba kazensko ovaditi, uporabila vse javno objavljene slike in prispevke medijev oziroma socialnih omrežij. "Večina državljanov skrbi za zdravje vseh in upošteva odloke."

Sorodna novica Protestniki s kolesi skozi središče Ljubljane in pred parlament

Urad: Nejasni in represivni odloki

Na urad informacijskega pooblaščenca se je zaradi zapisa ministra obrnilo veliko ljudi, so sporočili z urada.

Urad je poudaril, da policija glede na "zelo široka pooblastila" lahko uporablja tehnična sredstva za fotografiranje, fotografije pa avtomatizirano obdeluje za namen pregona kaznivih dejanj.

Težava je v nejasnosti, saj udeležence shoda lahko obravnavajo kot prekrškarje ali kot storilce kaznivih dejanj. "Kot je IP večkrat opozarjal, so zato nejasni in represivni odloki, nejasne opredelitve obsega pooblastil ob preširokem tolmačenju nevarno področje za kršitve in imajo lahko za posledico tudi redno omejevanje pravic z navedbo omejevanja epidemije kot razlogom," je zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

"V demokratični družbi je vedno ključno, da se uporabi najmilejša oblika posega v pravice in da policija katero koli pooblastilo uporabi, le če je nujno in potrebno."

Vprašanje je torej, ali gre v teh primerih za morebiten sum storitve kaznivih dejanj zoper človekovo zdravje ali za čezmerno uporabo policijskih pooblastil. "Policija ob obstoječih odlokih o omejitvi gibanja in morebitni uvedbi aplikacij za sledenje mobilnih telefonov zato ne sme imeti usmeritev, da so kot potencialni storilci kaznivih dejanj po potrebi vsi državljani pod stalnim nadzorom."

"Iz izjav ministra Hojsa gre sklepati, da je policija presodila oziroma dobila usmeritve, da vsakršno gibanje posameznika po določeni javni površini, četudi na predpisani razdalji, pomeni sum storitve katerega od kaznivih dejanj v zvezi z zdravjem. To je v demokratični družbi lahko resen razlog za skrb glede posegov v človekove pravice," je zapisala Prelesnikova.

Dodala je, da iz medijev ni bilo razbrati, da bi šlo v zadnjih dneh za množične kršitve javnega reda.