Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljudje, ki so v zadnjem tednu imeli drisko, imajo na koži rane ali akutna vnetja, vnete oči, ušesa ali prehlad, pa naj se kopanju odrečejo.

Vsak naj plava glede na svoje plavalno znanje in naj ne podcenjuje moči tokov, brzic in valov. NIJZ med drugim odsvetuje tudi, da bi se odpravili plavat sami.

Kopalcem svetujejo, naj pred kopanjem preverijo temperaturo vode. V vodo nikoli ne vstopimo nenadno, pregret kopalec naj se v vodo spušča postoma in previdno. Pri nenadnem vstopu v hladno vodo lahko namreč pride do motnje koordinacije in izgube nadzora nad dihanjem, nastopi lahko tudi pohladitev in izguba zavesti, opozarjajo na NIJZ-ju.

Preveriti je treba čistost vode in vodnega dna. Posebno pozornost svetujejo, če so na vodni gladini vidni oljni madeži ali pena. Dno mora biti trdno in prosto, brez ostrih odpadkov, kot je na primer razbito steklo, so še opozorili na NIJZ-ju. Preveriti je treba tudi, ali so vstopi v vodo varni in ali se dobro vidi obala.

NIJZ odsvetuje kopanje v naravnih kopališčih po večjih nalivih, saj obstaja možnost večjega nenadnega onesnaženja vode in vdora odplak. Po nalivih obstaja tudi večja nevarnost utopitve zaradi povečanega pretoka vode.

Tri utopitve v zadnjem tednu

V zadnjem tednu je policija obravnavala tri utopitve. Včeraj je med kopanjem v gramoznici Soboško jezero utonil 48-letni domačin. V torek se je v Fiesi utopil starejši moški, še en starejši moški pa se je utopil prejšnji četrtek v morju pod Belvederjem v občini Izola.

Na NIJZ-ju priporočajo kopanje le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, torej v naravnih kopališčih in na kopalnih območjih, ki so vključena v državno spremljanje kakovosti kopalnih voda v kopalni sezoni.

18 naravnih kopališč z upravljavcem

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 18 naravnih kopališč, ki imajo upravljavca, čigar naloga je zagotavljati varnost in urejenost kopališča. To med drugim vključuje tudi navzočnost reševalcev iz vode, prvo pomoč, ustrezno urejene označbe kopališča in druge dodatne storitve, so pojasnili.

Kopalnih območij je v Sloveniji 30. Na NIJZ-ju pri tem opozarjajo, da gre za območja brez upravljavca in reševalcev iz vode, vsak kopalec zato prevzema odgovornost za morebitne poškodbe ali utopitve na takih območjih. Kopanje v drugih nenadzorovanih površinskih vodah pa na inštitutu odsvetujejo.