Magnumov fotoreporter David Alan Harvey na fotografiji, ki jo je leta 2017 v Havani posnel Christopher Michel. Foto: Wikipedia Commons
Magnumov fotoreporter David Alan Harvey na fotografiji, ki jo je leta 2017 v Havani posnel Christopher Michel. Foto: Wikipedia Commons

V seriji posnetkov, ki so nastali v Bangkoku, je mogoče videti mlade prostitutke, nemara tudi mladoletnice, kar je sprožilo vprašanja o tem, kako so sploh bile ujete v objektiv in o zakonitosti odobritve fotografiranja tovrstnih prizorov.

Potencialno status posnetkov izkoriščanja otrok
Fotografska serija vključuje namreč več posnetkov s pripisi, kot so na primer Najstnica – 13 do 18 let, Prostitucija ali Prsi, ki jih je mogoče obravnavati kot iskalne pojme tistih, ki na spletu brskajo za golimi podobami mladoletnikov. Če so na fotografijah resnično prikazana mladoletna dekleta, bi to pomenilo, da gre za posnetke izkoriščanja otrok, saj ti s pravnega vidika ne morejo privoliti v delo spolnih delavk ali prostitutk.

Iz agencije Magnum po objavi informacije o potencialni spornosti posnetkov s svoje spletne strani nemudoma umaknili celotno serijo, naslovljeno Tajska. Bangkok. 1989. Tajske prostitutke. Ob tem so sporočili, da bodo opravili tudi temeljit notranji pregled in da bodo znova prečesali pretekle arhive, saj se zavedajo, da obstaja gradivo, ki bi lahko bilo neprimerno.

Nekaj dni kasneje so hkrati objavili še izjavi predsednice Magnum Photos Olivie Arthur in izvršne direktorice Caitlin Hughes. Glede na zapisano so v agenciji tudi dejansko zagnali temeljit pregled celotnega arhiva agencije, ki poteka pod zunanjim nadzorom, kar bo agenciji pomagalo "v celoti razumeti posledice del v arhivu, tako glede slik kot konteksta".

Kot je zapisala Olivia Arthur, njihov cilj ni "razveljaviti zgodovinskega dela" ali zavrniti vloge fotografa pri razkrivanju spornih vprašanj, temveč v ponovni oceni etike svojega arhiva v sodobnem kontekstu.

"Ne želimo razveljaviti zgodovinskega dela."
"Nočemo zavračati ali podcenjevati vloge fotografov (tako zgodovinske kot trenutne), da gredo v svet ter dokumentirajo pomembna svetovna, politična in družbena vprašanja. Moji kolegi kot dokumentaristi skoraj 75 let beležijo in komentirajo globalne teme. V tem obdobju so se spremenili standardi sprejemljivega. Pozornost je treba usmeriti na predmete razprave in vprašanja, ki so bili prej spregledani. To je nekaj dobrega. S tem pregledom arhiva ne želimo razveljaviti zgodovinskega dela, temveč poskrbeti, da bomo razumeli celoten etični ozir. Nekateri primeri bodo povsem jasni, drugi pa ne bodo lahke odločitve, polni sivih con," je še zapisala.

V sporočilu Caitlin Hughes pa beremo, da bo "Magnumov kolektiv fotografov uravnotežil vztrajno obrambo svobode izražanja z globoko skrbjo in upoštevanjem tistih na drugi strani objektiva." Tik pred objavo izjav predsednice in izvršne direktorice je agencija objavila tvit, da je "spletno mesto Magnum Pro začasno nedelujoče," medtem ko "konec tedna opravijo nekaj bistvenih nadgradenj." Dodali so še, da bo spletno mesto predvidoma mogoče obiskati znova danes, torej v ponedeljek, in se zahvalili za podporo.