Simon Špilak je dobil tri etapne dirke na najvišji ravni. Foto: EPA
Simon Špilak je dobil tri etapne dirke na najvišji ravni. Foto: EPA

Danes, 20. oktobra, slavimo evropski in svetovni dan statistike. Spodobi se, da na portalu, ki je posvečen ljubiteljem športne statistike, namenimo 10 bolj ali manj naključnih podatkov iz športa.

Podkast SOS-odmev tik pred Vuelto

1. Slovenija kolesarska velesila
Zadnje čase veliko govorimo o kolesarstvu, za kar je zaslužna generacija okrog Primoža Rogliča. Do leta 2017 so slovenski kolesarji na etapnih dirkah v UCI-jem najvišjem razredu tekmovanj osvojili štiri etapne dirke (tri Simon Špilak in eno Jani Brajkovič). Od leta 2018 naprej pa je Slovenija v tej statistiki celo najboljša na svetu, saj ima 9 zmag (Roglič 6, Tadej Pogačar 2 in eno Matej Mohorič). Na drugem mestu so Kolumbijci, Španci in Britanci s po 6 zmagami.

2. Pierre de Coubertain ima zlato olimpijsko medaljo
Idejni oče olimpijskih iger moderne dobe je baron Pierre de Coubertain. Francoz je leta 1912 osvojil zlato olimpijsko medaljo v kategoriji poezija. S psevdonimom Georges Hohrod je spesnil Odo športu, ki je prepričala žirijo. To je bilo prvo leto, ko je bilo pet umetniških disciplin (literatura, arhitektura, glasba, slikarstvo in kiparstvo) del olimpijskega gibanja, kar je trajalo vse do leta 1948.

Sorodna novica Največ jih ima Gretzky, po Lemieuxu kar dva

3. Gretzky najboljši tudi brez golov
Najboljši hokejist do zdaj Wayne Gretzky kot igralec ni osvojil (zlate) olimpijske medalje, zato pa ima goro drugih rekordov. V Ligi NHL je skupaj dosegel kar 2857 točk. Kar je še najbolj neverjetno, četudi mu odpišemo vseh 894 zadetkov, bi bil še vedno najbolj učinkovit po točkah. Njegovih 1963 podaj je namreč več kot jih ima drugi najbolj učinkoviti zbiralec točk. Čeh Jaromir Jagr ima na svojem računu 1921 točk (766 golov in 1155 podaj).

4. Prvak leta 1972 je bil Bqstqn
Za hip še ostanimo pri hokeju. V sezoni 1971/1972 je Stanleyjev pokal osvojil Boston, a pri graviranju zmagovalne ekipe je prišlo do napake, tako sta bila na mestu obeh O-jev zapisana Q-ja. Napaka je bila odpravljena šele dve desetletji pozneje.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

5. Tom Brady vs Steph Curry
Podajalec ameriškega nogometa Tom Brady ima višji odstotek preboja na Super Bowl, kot je odstotek uspešnosti Stepha Curryja pri metu za tri točke. Tom Brady je v 19 sezonah v New Englandu šestkrat igral v finalu sezone (47,4 odstotka), Steph Curry pa trojke meče 43,5-odstotno (kar je izjemen dosežek).

Eric Money je kariero začel in končal v Detroitu, karierno povprečje ima 12 točk. Foto: AP
Eric Money je kariero začel in končal v Detroitu, karierno povprečje ima 12 točk. Foto: AP

6. Eric Money na isti tekmi točke dosegel za obe ekipi
Zgodovina Lige NBA je polna nenavadnih dogodkov, redko videni se je zgodil novembra 1978. Takrat je Eric Money postal edini igralec, ki je na isti tekmi dosegel koš za obe ekipi. Kaj se je zgodilo? Na tekmi med New Jerseyjem in Philadelphio je sodnik Richie Powers napačno dosodil tri tehnične napake Netsom. Ti so se pritožili, komisar lige je pritožbo sprejel in odredil ponovitev drugega polčasa, kar se je lahko zgodilo šele marca. Vmes je Money zamenjal klub, saj se je iz New Jerseyja preselil prav v Philadelphio. Tako je še zdaj zapisano, da je za New Jersey dosegel 23 točk, za Philadelphio pa 4. Ta je tekmo tudi dobila s 123:117.

7. V Osončju se je igral golf. No, vsaj trije udarci.
Preden se vrnemo na to stran luže, še skok v vesolje, natančneje v naše Osončje. Ne moremo govoriti niti špekulirati, kateri športi (so) se igrajo v vesolju, lahko pa rečemo vsaj, da se je v našel Osončju igral golf. Za to je poskrbel astronavt Alan Shepard, ki je bil februarja leta 1971 del odprave Apollo 14, ki je pristal na Luni. Med drugim je na površju naravnega satelita trikrat udaril žogico za golf. Z eno roko.

8. Tekma je bila preložena kar 15-krat
In smo že nazaj v Evropi in najbolj priljubljeni igri – nogometu. V 3. krogu angleškega FA-pokala v sezoni 1962/1963 sta se pomerila Lincoln City in Coventry City. Datum njunega obračuna je bil 5. januarja, a tekma je bila odigrana šele 6. marca, tekma je bila zaradi slabih vremenskih razmer preložena kar 15-krat! Gostje so na koncu zmagali (kako ujemajoče!) z 1:5.

Rogerio Ceni Foto: EPA
Rogerio Ceni Foto: EPA

9. Vratar dosegel kar 123 golov
V desetletju, ki sta ga zaznamovala stroja za gola Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, ne gre pozabiti niti na vratarja, ki se je izkazal s številnimi goli. Brazilec Rogerio Ceni je v svoji dolgi karieri dosegel kar 123 zadetkov. Legenda Sao Paula je 70 golov dosegel z 11-metrovkami, 61 s prostimi streli, enega pa iz igre.

10. Rekord na 100 metrov
Najbrž velika večina Zemljanov ve, da je svetovni rekorder na 100 metrov Usain Bolt (9,58). V kategoriji ljudi starejših od 100 let ima ta rekord v lasti Američan Donald Pellmann, ki je leta 2015, dober mesec po svojem okroglem jubileju to razdaljo pretekel v času 26,99. Umrl je prejšnji teden.